Au început înscrierile pentru Concursul Online de Lingvistică

618

Elevii care doresc să participe la Concursul Online de Lingvistică (COL2021), programat pe data de 27 februarie 2021, sunt așteptați să se înscrie în competiția ce va constitui prima etapă de selecție a lotului României pentru Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) 2021.

Concursul Online de Lingvistică este o competiție organizată de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” împreună cu Comisia Națională a Olimpiadei de Lingvistică din România (ONL). Scopul organizării acestui concurs este de a menține interesul elevilor pentru problemele de lingvistică, precum și de a populariza acest tip de competiție în rândul elevilor și al profesorilor. Competiția va fi desfășurată pe trei niveluri de dificultate, după cum urmează: Secțiunea Exercițiu A – dedicată elevilor claselor a V-a și a VI-a – va consta în 2 probleme și va dura 3 ore; Secțiunea Exercițiu B – dedicată elevilor claselor a VII-a și a VIII-a – va consta în 3 probleme și va dura 3 ore; Secțiunea Performanță – dedicată elevilor de liceu (clasele a IX-a – a XII-a) – va consta în 3 probleme și va dura 4 ore. Pentru fiecare secțiune, punctajul maxim va fi 100 de puncte (dintre care 10 puncte acordate din oficiu). Înscrierea participanților se va face individual, prin completarea unui formular disponibil la adresa: https://forms.gle/MdJ8uPdUMUUFE2c66. ,,În dimineața competiției, setul de probleme parolat va fi trimis pe adresa de e-mail a fiecărui participant. Parola pentru accesarea subiectelor va fi postată pe pagina de Facebook în momentul începerii probei. Linkurile către formularele Google Forms (câte unul pentru fiecare problemă), prin care elevii vor trimite răspunsurile corecte, vor fi incluse în setul de probleme. Formularele vor fi active pe toată durata concursului, urmând a fi închise în momentul expirării timpului oficial de lucru. După finalizarea competiției, pe pagina de Facebook vor fi publicate subiectele și rezolvările lor”, se arată în Regulamentul de organizare și desfășurare al COL 2021. Termenul de afișare a rezultatelor va fi anunțat pe pagina de Facebook, după încheierea competiției, în funcție de numărul de participanți. Această competiție nu este organizată sub egida Ministerului Educației, drept urmare diplomele oferite vor avea doar o valoare simbolică.

Selecția lotului restrâns al României pentru IOL 2021
La procesul de selecție a lotului restrâns al României pentru IOL 2021 vor participa doar elevii de la secțiunea de Performanță. De la COL 2021, se vor califica primii 10% dintre participanți, în ordinea descrescătoare a punctajelor, cu condiția să fi obținut un punctaj mai mare sau egal cu media punctajelor de la acea categorie. A doua etapă de selecție se va desfășura prin participarea la Olimpiada de Lingvistică Asia Pacific (Asia Pacific Linguistics Olympiad, APLO), la care România va fi prezentă în calitate de țară invitată. Primii 10 elevi, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la APLO, vor face parte din lotul lărgit. Aceștia vor beneficia de o pregătire online asigurată de membrii Comisiei Naționale. Ulterior, aceștia vor participa la o ultimă etapă de selecție, ce se va desfășura la jumătatea lunii mai și va consta în rezolvarea unui set de 5 probleme în 6 ore, respectând modelul Olimpiadei Internaționale de Lingvistică.
Primii patru elevi clasați în urma acestei selecții vor constitui lotul restrâns și vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Lingvistică 2021. În cazul în care unul dintre elevii din lotul restrâns nu mai poate sau nu mai dorește să participe la IOL 2021, acesta va fi înlocuit de următorul elev clasat în urma selecției finale.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here