559 de familii din judeţul Gorj au primit în această toamnă alocaţiile diminuate ori chiar li s-au suspendat drepturile pe şase luni, deoarece copiii acestora au înregistrat mai multe absenţe nemotivate la instituţiile de învăţământ pe care le frecventează.
Sute de elevi de la nivelul judeţului nostru au rămas fără alocaţiile de stat pe motiv că de-a lungul celui de-a doilea semestru al anului şcolar 2014-2015 au acumulat prea multe absenţe. Conform conducerii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, în urma prelucrării absenţelor nemotivate din semestrul al II-lea al anului şcolar 2014 – 2015 sute de familii s-au ales cu alocaţia fie diminuată cu 20 ori 50 de procente, ori chiar suspendată pe şase luni.
“Pentru 278 de familii, alocaţiile pentru susţinerea familiei au fost diminuate cu 20% pe o perioadă de trei luni întrucât membrii acestora au înregistrat între 10 şi 19 absenţe. De asemenea, pentru opt familii, alocaţiile pentru susţinerea familiei s-au diminuat cu 50% pe o perioadă de trei luni, deoarece copiii şcolari au înregistrat 20 de absenţe. Totodată, pentru 273 de familii, alocaţiile pentru susţinerea familiei au fost suspendate pe o perioadă de şase luni, adică în intervalul 1 august 2015 – 31 ianuarie 2016. Motivul este acela că elevii au înregistrat peste 20 de absenţe nemotivate în cel de-al doilea semestru al anului şcolar trecut”, a declarat Viorica Roşianu, directorul executiv al AJPIS Gorj.
Potrivit reglementărilor legale în domeniu, familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi beneficiază de alocaţie de susţinere a familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor nemotivate ale copiilor. Măsura are ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri.
Aproape şase mii de beneficiari, în Gorj
Diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de zece absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea unui număr de 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%. În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor. Micşorarea în ambele situaţii se menţine pe o perioadă de trei luni. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă, măsura extinzându-se până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de şase luni. În prezent, 5.936 de familii din judeţul Gorj beneficiază de alocaţii de susţinere, suma plătită în luna octombrie beneficiarilor ridicându-se la valoarea de 845.406 de lei.
Izabella Molnar