Au fost desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare

494

Preşedinţii şi locţiitorii celor 327 de secţii de votare ce vor fi amenajate pentru alegerile prezidenţiale au fost desemnaţi ieri prin tragere la sorţi, în sistem informatic. Aceştia au termen până vineri, la ora 12:00, să meargă să-şi ridice împuternicirile.

Tragerea la sorţi a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora a avut loc miercuri la sediul Tribunalului Gorj, în prezenţa preşedintelui instituţiei, judecătorului Radu Gheorghe. Pe liste s-au înscris aproape 1.400 de gorjeni, marea lor majoritate cu studii superioare. “Avem un total de 1373 de persoane înscrise, dintre care 620 cu studii juridice, 699 cu alte studii superioare şi 54 cu studii medii”, a precizat Radu Gheorghe. Prioritate au avut persoanele cu studii juridice şi cu domiciliul în localitatea secţiei de votare. “Din cadrul acestor birouri electorale ale secţiilor de votare nu vor face parte magistraţi, neînscriindu-se pe respectiva listă. Raţiunea de a fi cu prioritate jurişti rezidă în faptul că sunt necesare diverse interpretări ale legii potrivit căreia se desfăşoară alegerile prezidenţiale şi atunci este firesc ca oamenii să fie în măsură să dea interpretarea corectă dacă este vreo dispută asupra unei prevederi legislative. De asemenea, un criteriu avut în vedere la crearea acestui program este localitatea de domiciliu, iar în situaţii în care nu este persoană doritoare să participe din respectiva localitate, din cea mai apropiată localitate celei în care se situează biroul secţiei de votare”, a explicat preşedintele Tribunalului Gorj.

foto 032Tragere la sorţi în sistem informatic
Ca şi în anii trecuţi, tragerea la sorţi s-a făcut în sistem informatic, după un program adoptat în prezent şi de alte instanţe din ţară. “Acest program a fost adoptat de alte şase instanţe din ţară. Trageri la sorţi cu acelaşi program se fac şi la Arad, Caraş-Severin, Mureş, Vaslui, Dolj şi Vrancea. E o modalitate mai elegantă, simplă, eficientă, transparentă. În ediţiile trecute a fost verificat şi răsverificat din partea partidelor. Speculaţiile nu vor dispărea niciodată dar programul este atât de transparent încât şi dacă s-ar formula o contestaţie, aplicaţia are un log şi se poate vedea de ce acea persoană a ieşit şi din ce motiv, adică câte persoane au fost disponibile, a câta persoană a fost extrasă, în ce moment. Până în prezent nu au fost formulate contestaţii”, a declarat Dragoş Cambrea, specialistul IT al Tribunalului Gorj. Şi de această dată, numărul persoanelor cu studii juridice care s-au înscris pe liste la nivelul municipiului Târgu-Jiu l-a depăşit pe cel al posturilor disponibile, ceea ce înseamnă că persoanele cu studii superioare în alte domenii sau cu studii medii nu au avut nicio şansă să fie desemnaţi preşedinţi sau locţiitori. Tocmai de aceea, reprezentanţii Tribunalului Gorj recomandă ca pe viitor doritorii cu domiciliul în Târgu-Jiu şi cu studii superioare să se înscrie pentru alte localităţi. “Întotdeauna în Târgu-Jiu se înscriu mai multe persoane cu studii juridice decât numărul de posturi disponibile. Asta înseamnă că persoanele cu studii superioare de altă natură se înscriu degeaba pentru Târgu-Jiu. Recomandarea mea ar fi să încerce în teritoriu, pentru că acolo de multe ori chiar avem deficit de participare. În Târgu-Jiu nu vor ieşi niciodată; sunt suficienţi jurişti care să ocupe aceste posturi”, a explicat Dragoş Cambrea.

Împuternicirile se ridică până vineri
Rezultatele tragerii la sorţi au fost publicate pe site-ul Tribunalului Gorj – www.tgorj.ro. Candidaţii sunt aşteptaţi să-şi ridice împuternicirile de la sediul Tribunalului Gorj până vineri, la ora 12:00. Persoanele care, din varii motive, nu pot ridica împuternicirea şi, implicit, nu pot participa în cadrul comisiei în funcţia investită, sunt obligate să depună o cerere de retragere, precum şi documente justificative pentru motivul retragerii, la Biroul Electoral Judeţean Gorj. Dacă cererile sunt admise, BEJ Gorj transmite o decizie Tribunalului Gorj pentru înlocuirea persoanelor retrase. Neîndeplinirea obligaţiilor participanţilor, de ridicare a împuternicirii sau justificare a retragerii poate fi sancţionată cu amendă administrativă.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here