Au făcut pomana, dar nu au îngropat și mortul! Groapa e goală!

1033

Caz de „noaptea minții” la Săulești, în satul Purcaru, unde un bătrân de 82 de ani a murit săptămâna trecută, dar nu a fost îngropat nici până acum. Între timp, rudele și vecinii i-au săpat groapa, i-au făcut și pomana, iar acum așteaptă ca medicii legiști să își dea acceptul pentru a-l lua acasă și a-l înhuma creștinește. Un medic anatomopatolog de la Târgu Cărbunești are suspiciuni cu privire la cauzele decesului și până nu se clarifică toate aspectele mortul rămâne neîngropat, deși au trecut atâtea zile de când și-a dat duhul.

Constantin Turcitu locuia singur în gospodăria sa, nedorind să stea cu rudele care îl chemaseră la oraș pentru a-i oferi condiții mai bune de trai. La începutul lunii un vecin l-a auzit gemând în casă și strigând după ajutor, fiind căzut prin locuință. Oamenii din sat s-au mobilizat, au forțat ușa de la intrare și au sunat apoi la Salvare pentru a veni și a-l transporta la spital. „Pe picioarele lui a mers din casă până la salvare. Acolo l-au pus pe targă, l-au băgat înăuntru, după care l-au dus la spital la Târgu Cărbunești. Săptămâna trecută a venit fata dumnealui și cu ginerele și ne-au spus că a murit și că ne pregătim de înmormântare”, a povestit unul dintre vecinii bătrânului. Înmormântarea era pregătită de rude cu toate cele necesare, dar, pentru că legiștii nu au căzut la înțelegere în privința cauzelor decesului, înhumarea s-a amânat până la o dată neprecizată încă.
„Nu ni l-au dat acasă pentru că, deși ni se spune peste tot că nu este un caz de medicină legală, doar doamna doctor de la Anatomie Patologică spune că are suspiciuni că ar fi caz de medicină legală. Au fost polițiștii, au făcut anchetă, nu e caz de violență, el a plecat pe picioarele lui la salvare, a murit la spital după 10 zile, timp în care nu a spus că l-ar fi lovit cineva, nu are vânătăi pe corp, dar degeaba. Suspiciunea vine că ar avea două coaste fisurate în el, dar le are mai de mult timp. Dacă ar avea lovituri se învinețea și ar fi spus și el că l-ar fi bătut cineva. Nu l-a agresat nimeni. Noi i-am făcut pomana la biserică, iar acum așteptăm să vedem ce urmează”, spune ginerele mortului. Dumitru Tulea a mers aproape zilnic la spitalul de la Târgu Cărbunești și la Serviciul de Medicină Legală Gorj pentru a vedea dacă își poate lua socrul acasă pentru a-l înhuma. Medicul Diana Stănculescu a comunicat din nou că, din punctul său de vedere, se impune efectuarea necropsiei, lucrurile rămânând astfel în continuare încurcate. „Este un caz pe care eu l-am considerat medico-legal și pe cale de consecință e un dosar în lucru la Poliție. Eu am avut suspiciunea existenței unor implicații medico-legale și, ca urmare, am acționat în consecință, conform procedurilor de lucru pe anatomie patologică”, spune medicul de la Târgu Cărbunești.Necropsia o pot efectua doar legiștii de la Serviciul de Medicină Legală Gorj, din subordinea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. SJU a anunțat că va face o anchetă internă pentru a clarifica lucrurile. „La autopsie s-au generat controverse între medicul anatomopatolog și legist, fiecare având opinia lui cu privire la cauza decesului. Urmează o nouă autopsie a cadavrului ce se va efectua la Târgu-Jiu. Se așteaptă o hârtie din partea organelor judiciare pentru a se efectua această autopsie. Mie și nouă ne pare rău pentru situația neplăcută creată pentru rudele decedatului”, a menționat Ion Borhoată, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu- Jiu. Și, în timp ce familia mortului așteaptă în continuare efectuarea necropsiei, sătenii din Purcaru se întreabă uimiți când va reveni Constantin Turcitu acasă pentru a putea fi înhumat creștinește. „Ginerele și cu fata au împărțit pachetele, așa cum se face la situații de genul acesta. Au dat la biserică, s-a făcut parastasul acolo, groapa e pregătită la cimitir, dar nu a fost mortul aici. E ceva de noaptea minții, că înțeleg că medicii nu se înțeleg între ei, deși mortul nu are nicio lovitură pe el. Nu are organe interioare vătămate, e la mintea cocoșului că nu sunt probleme, mai ales că noi știm că nu avea cine să intre peste el și să îl lovească. Am făcut pomana fără mort, în schimb, iar acum, când îl vor aduce acasă, că probabil îl mai aduc, cred că va trebui o nouă pomană”, a spus o bătrână din sat, uimită de cele întâmplate.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here