Au contestat amenzile pentru nepurtarea măștii. Motivul: „Mi s-au aburit ochelarii” sau „Veneam de la un priveghi”

1382

Multe dintre amenzile contestate de cei prinşi fără mască de protecție au fost înlocuite în instanţele din Gorj cu avertisment ori au fost reduse sau chiar anulate.

Potrivit legii, cei care se află în spaţii publice şi nu poartă mască de protecție sau o poartă necorespunzător, sub nas sau sub bărbie, pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei. Este și cazul unui bărbat din Târgu-Jiu care a fost amendat cu suma maximă fiindcă se relaxa în parcul de la „Lido”, fără să poarte masca de protecție obligatorie. Se întâmpla în după-amiaza zilei de 20 martie, anul trecut.
Bărbatul a solicitat în instanță reducerea amenzii. A susținut că nu a fost bolnav niciodată de Covid, iar amenda este mult prea mare pentru posibilitățile sale financiare. În plus, spune el, starea de sănătate nu-i permite purtarea măștii, însă nu are și o adeverință medicală pentru că „medicilor le este teamă că li se vor închide cabinetele medicale”.
Amenda a fost redusă la 500 de lei. „În raport de împrejurările în care s-a comis fapta, respectiv nepurtarea măștii de protecție de către intimatul petent s-a realizat într-un spațiu deschis, dar și de situația că petentul se afla la prima abatere de acest gen, tribunalul apreciază că în mod corect prima instanță a procedat la reducerea amenzii contravenționale”, se arată în sentința definitivă a Tribunalului Gorj, de luna trecută.

Amendă transformată în avertisment
Într-un alt caz, un gorjean a reușit să înlocuiască amenda de 2.500 de lei cu avertisment. În motivare, bărbatul a susținut că la data de 06.04.2021 se deplasa cu bicicleta pe drumul județean 672 C, venind de la serviciu spre casă, el lucrând la stația de sortare Răchiți.
„Petentul a făcut precizarea că motivele invocate în procesul-verbal de contravenție nu sunt în concordanță cu realitatea, în procesul verbal fiind consemnat că nu ar fi purtat masca de protecție și că s-ar fi opus să poarte masca. Petentul a învederat că nu este adevărat acest aspect, el având masca pe față, dar întrucât poartă ochelari de vedere și i s-au aburit, până să se dezaburească, a lăsat masca în dreptul nasului, nefiind înălțată până la ochi”, a spus bărbatul, precizând că „amendă este împovărătoare”, având în întreținere doi copii, iar el aduce singurii bani în casă.
„În cauza de față, se apreciază că nu este necesar aplicarea pedepsei amenzii în cuantumul maxim prevăzut de lege, astfel cum a optat agentul constatator, iar funcția preventiv-educativă a răspunderii contravenționale este asigurată și prin aplicarea unei sancțiuni mai ușoare, respectiv sancțiunea avertisment, fiind totodată atenționat petentul că acesta are obligația să respecte măsurile prevăzute de Lege 55/2020”, a decis, în decembrie, Judecătoria Târgu-Jiu.

Amendat în sala de jocuri
Tot cu amendă redusă s-a ales și un bărbat din Târgu-Jiu. Acesta se afla într-o sală de jocuri de noroc când a fost sancționat pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid. El a susținut în plângerea formulată la instanță că nu a purtat masca de protecție întrucât consuma băuturi și fuma țigară electronică.
De fapt, bărbatul se afla sub influența băuturilor alcoolice și avea un comportament agresiv, așa că a fost chemată poliția. Pentru să se afla într-un spațiu închis, unde se aflau mai multe persoane, târgujianul s-a ales cu amenda maximă pentru încălcarea măsurilor anti-Covid.
Înainte de Crăciun, Tribunalul Gorj i-a redus amenda la 500 de lei. „Așa cum rezultă și din raportul întocmit de agentul constatator care se coroborează cu procesul verbal contestat, intimatul petent a refuzat să poarte masca de protecție și în prezența organelor de poliție, sfidând cu intenție obligațiile impuse de către stat prin dispozițiile art.65 lit.h din Legea 55/2020 raportat la art.1 din anexa 2 din HG 3/2021. Așadar, este evident că, prin fapta săvârșită, petentul a pus în pericol viața și sănătatea semenilor, împrejurare în care aplicarea unei amenzi este necesară, aplicarea doar a unui avertisment fiind insuficient pentru ca intimatul petent să își îndrepte comportamentul. Cu privire la cuantumul amenzii aplicate, respectiv, 2.500 lei, fiind de altfel și cuantumul maxim prevăzut de lege, acesta apare ca fiind excesiv”, a motivat instanța.

A ieșit din casă fără declarație
În schimb, un gorjean care a încercat să scape de amendă nu a avut izbândă în instanță. El a declarat că venea de la un priveghi, când a fost oprit pe stradă de poliție și amendat cu 500 de lei. „În fapt, petentul a fost sancționat, în temeiul Legii nr.55/2020, cu amendă în cuantum de 500 lei, reținându-se că în data de 26.03.2021, ora 23:35, se afla pe stradă, în Turceni, fără a avea asupra sa declarație pe propria răspundere care să justifice motivul deplasării de la domiciliu în intervalul 23:00- 05:00.
De asemenea, petentul nu purta masca de protecție”, se arată în procesul-verbal de contravenție.
Deși a susținut că a fost amendat înainte de ora 22.00 și că lucrurile nu stau tocmai așa, bărbatul nu a reușit să dovedească acest lucru în instanță. În consecință, el va trebui să achite amenda, dacă sentința pronunțată luna trecută de Judecătoria Târgu-Jiu va rămâne definitivă.

Amenzi pentru măștile textile
La începutul lunii, Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise. Cine este prins purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Organele, sanctioneaza tot ce li se pare a fi neconform cu ordinele primite
    .Iar cand acestea comit abateri mult mai grave(a se vedea ultimele ispravi ale acestora)musamalizarile sunt ordinele de serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here