Au câștigat în instanță un curs la francul elvețian de 2,1 lei

577

O familie de gorjeni din Fărcășești este, probabil, prima din județ, care obține o sentință definitivă și irevocabilă a instanțelor de judecată prin care le este recunoscut un curs al francului elvețian la un împrumut bancar de doar 2,1 lei. Cursul este cel valabil din ziua încheierii contractului de împrumut, soții Beznilă au plătit la rate până nu au mai putut, iar anul trecut, după ce au început să apară problemele cu creșterea cursului de schimb valutar au apelat la un avocat din Târgu-Jiu, în speranța că își vor găsi dreptatea la instanță, lucru care s-a și întâmplat.
“Eu am susținut în fața instanței că, de fapt, toată diferența de curs valutar a fost transformată de bancă în profit pentru că, în contabilitatea sa, banca descărca plata creditului la cursul din momentul acordării împrumutului, iar diferența de curs era profitul realizat de bancă la casa de schimb valutar. Instanța a admis recalcularea plăților la un curs de 2,181 lei, din momentul acordării împrumutului, ceea ce ar face ca, fără actualizări, clientul meu să aibă de recuperat de la bancă 18.495 de lei”, a declarat avocat Marinela Purdea.
Sentința favorabilă a fost obținută de familia de gorjeni la Tribunalul Gorj încă de la primul termen al apelului din procesul intentat de aceștia băncii creditoare, verdictul de acum fiind definitiv. “Schimbă sentinţa în sensul că, constată caracterul abuziv al clauzelor prev,. la art. 8.1 din contract şi dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta. respinge capătul de cerere privind constatarea caracterului abuziv al clauzelor prev. la art. 3.2, 3.4, 5, 8.4, 8.5. obligă pârâtele să plătească reclamantului dobânda legală aferentă comisionului de acordare de la data încasării acestuia în loc de data introducerii acţiunii”, a decis instanța.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here