Au bătut un băiat cu dizabilități! Acum sunt judecați

3273

* Mama e asistentul personal al copilului
* E judecată pentru complicitate în infracțiunea de violență în familie și lipsire de libertate în mod ilegal

Un gorjean și iubita lui vor fi judecați pentru că în urmă cu câteva săptămâni au snopit în bătaie un copil care este diagnosticat oficial cu dizabilități. Inculpatul a ajuns în spatele gratiilor, în timp ce femeia a fost și ea reținută pentru 24 de ore, culmea, fiindcă ea este mama minorului agresat. Totul a ieșit la iveală după ce un alt copil al acesteia, fratele victimei, a reușit să filmeze scenele violente în care băiatul de 15 ani a fost pur și simplu jucat în picioare.

Totul s-a întâmplat la Târgu-Jiu, sub privirile celei care ar fi trebuit să aibă grijă de el. Acum instanța de judecată a dispus începerea procesului pentru cei doi inculpați din dosar. „Constată regularitatea rechizitoriului nr. 2446/P/2023 din data de 26.06.2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii P.G.G., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de violenţă în familie(…) şi lipsirea de libertate în mod ilegal, (…) şi P.F.I., trimisă în judecată pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la violenţă în familie, (…) şi complicitate la lipsirea de libertate în mod ilegal (…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a stabilit ieri instanța de judecată.
Magistrații au constatat că, prin neintervenția sa, mama minorului agresat a devenit complicea bărbatului care îi snopea în bătaie fiul. Documentele de la dosar arată că inculpata era asistent personal pentru minorul agresat fizic, ceea ce o obliga și mai mult în a-I asigura acestuia protecția. „În cauză se constată că inculpata, prin faptul că nu a acţionat şi nu a intervenit în nici un fel pentru a stopa agresiunile inculpatului, i-a oferit inculpatului un ajutor moral în săvârșirea infracţiunilor, fiind de acord cu acțiunile acestuia, confirmându-i inculpatului că acționează în siguranță şi că activitatea sa este aprobată şi susținută tacit. Inculpata este desemnată asistent personal al persoanei vătămate, aceasta având obligația de a acorda asistenţa şi îngrijire persoanei vătămate. De asemenea, inculpata are aceeași obligație de a ocrotii persoana vătămată şi în calitate de părinte, aceasta având obligația de a asigura dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios. De altfel, ca părinte aceasta avea obligația să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului. Copiii au drepturi specifice deoarece trebuie să beneficieze de o protecție specială, de care adulții nu au nevoie. Copiii depind de oamenii din jurul lor timp de multă vreme, în perioada copilăriei, şi au nevoie să fie ajutați să se dezvolte armonios. Mai mult, în calitate de asistent personal al persoanei vătămate, inculpata avea obligaţia de a trata cu respect, bună-credinţă şi înţelegere persoana cu handicap grav şi să nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acesteia. Se poate observa că inculpata, în timpul agresiunilor, nu a dat dovadă de minimă compasiune faţă de suferințele la care era supus propriul copil. Astfel, inculpata avea o obligație să intervină în vederea protejării persoanei vătămate şi să acționeze astfel încât să oprească agresiunile exercitate de către inculpat, dar a ales să stea în pasivitate, neavând nici o reacție şi dând dovadă că este lipsită de compasiune faţă de suferințele la care era supus propriul copil, întărindu-i inculpatului convingerea că acționează în siguranță şi că activitatea sa este aprobată şi susţinută”, se arată în documentele de la dosarul aflat acum pe masa magistraților.
Gelu Ionescu