ATOP a stabilit măsurile pentru asigurarea liniștii și ordinii publice în perioada campaniei electorale

468

La începutul acestei săptămâni s-a desfășurat şedința ordinară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Gorj. Pe ordinea de zi au fost două puncte și unul la diverse, tema fiind asigurarea liniștii și ordinii publice în perioada campaniei electorale.

Valentin Popa, președintele ATOP Gorj, confirmă că s-au stabilit toate măsurile necesare astfel încât atât campania electorală, cât și procesul electoral în sine, să se desfășoare în condiții de ordine și siguranță. Toate aceste detalii au fost prezentate în ședința sedința ordinară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Gorj, care a avut loc în data de 9 mai 2016.
Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, cu prilejul campaniei electorale și a alegerilor, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj au fost luate mai multe măsuri, prezentate în ședinața ATOP de luni. Astfel, a fost întocmit și prelucrat cu întreg personalul „Planul propriu de măsuri privind menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2016”; au fost desfășurate activități de pregătire specifică cu personalul unității de Jandarmi; au fost întocmite și înaintate către toate primăriile municipale, orășenești și comunale, adrese prin care s-au comunicat reprezentanții inspectoratului desemnați în cadrul comisiilor de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice. Totodată, au fost elaborate documentele operative și luate în pază și protecție sediul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 10 (începând cu data de 11.04.2016) și sediul tipografiei SC PRODCOM SRL Târgu-Jiu (începând cu 8 mai 2016). În urma stabilirii responsabilităților privind paza și protecția secțiilor de votare și asigurării măsurilor de ordine publică în ziua votării, sunt în curs de desfășurare a activității de recunoaștere a locațiilor unde sunt dispuse acestea, în vederea îndocmirii documentelor care reglementează misiunile date în responsabilitate.
De asemenea, au fost luate măsuri de includere pe cadrul itinerariilor de patrulare ale echipelor de intervenție ale IJJ a locurilor speciale de afișaj electoral din municipiul Târgu-Jiu, pe întreaga perioadă de desfășurare a campaniei electorale, în vederea asigurării integrității acestora.

Activități specifice desfășurate de polițiști
Efectivele Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj vor acționa conform atribuțiilor ce le revin, în scopul asigurării cadrului optim de organizare și desfășurare a procesului electoral, pe timpul campaniei electorale și alegerilor în condiții de deplină libertate, siguranță civică și ordine publică, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Activitățile specifice se vor axa pe următoarele priorități: prevenirea și pregătirea antiinfracțională a populației; instruirea polițiștilor privind legislația specifică și tactică de intervenție la evenimentele cu caracter electoral; soluționarea cu celeritate a incidentelor cu caracter electoral; analizarea situației operative și adaptarea corespunzătoare a dispozitivelor de ordine publică; asigurarea mijloacelor necesare îndeplinirii misiunilor și activităților specifice structurilor de poliție.
Pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor și asigurarea unui climat optim de siguranță pentru cetățeni sunt angrenate toate structurile operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. În această perioadă se va urmări utilizarea cu eficiență maximă a resurselor umane și mijloacelor logistice pentru menținerea trendului descendent al infracționalității și prevenirea oricăror evenimente negative, împreună cu celelalte structuri MAI.

Măsuri de protecție, asigurate de ISU Gorj
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj va executa, pe perioada alegerilor locale, controale tehnice de specialitate pentru prevenirea incendiilor premergător desfășurării procesului de votare la cele 332 secții de votare din județul Gorj. De asemenea, ISU Gorj va asigura, cu personal propriu, misiuni de protecție la 64 secții de votare pe perioada 04.06 – 06.06.2016; va asigura personal care va desfășura activități specifice în comandamentele operaționale constituite la nivelul IPJ. În plus, ISU va asigura personal care va face parte din echipele de verificare constituite la nivelul județului, care la ordin se vor deplasa în zona de competență în vederea monitorizării activităților și verificării aspectelor de interes operativ pe timpul desfășurării campaniei electorale și alegerilor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here