Atitudini – Pe Motru în sus

387

La o ieşire pe Defileul Jiului am putut descoperi o veritabilă paletă de fenomene ale naturii pe durata unei singure zile începând cu o „pripeală” între Castrul Roman şi Mănăstirea Vişina, continuând cu o ploaie ca în miezul verii la Meri o ceaţă „să-ţi bagi degetele în ochi” aproape de Lainici şi  o fulguială, iar la final ninsoare în toată regula în apropiere de Valea Polatiştei de la limita de nord a judeţului nostru.

Un alt traseu apropiat de cel prezentat anterior, ce am avut privilegiul să-l parcurg, zilele trecute, tot în zona montană a Gorjului, a fost cel de pe Valea Motrului până în vecinătatea acumulării Valea Mare. valea mare (3)Plecând din Târgu-Jiu drumul a fost bun până la Tismana cu o ceaţă deasă ce a persistat până la Apa Neagră iarăşi bună până la Călugăreni-Cloşani ca să continue cu o măzăriche şi la final cu o fulguială în toată regula în apropierea lacului Valea Mare. Acesta din cauza timpului ori a anotimpului hibernal căpătase o culoare asemănătoare topazului ce ne amintea de lacurile din filmele cu Winettou din copilărie. valea mare (4)Zăpada era din abundenţă pe acele locuri, iar împreună cu vegetaţia şi mirosul de răşinoase confereau locului o atmosferă de basm.
Ca să fiu puţin răutăcios mantia de nea de pe malurile lacului mai urma să ascundă (nu pentru mult timp) şi urmele vetrelor de foc făcute haotic, nu de cei ce iubesc natura, ci de cele mai multe ori (după cum mărturisea un localnic aflat cu caprele prin zonă) de tot soiul de cheflii şi petrecăreţi ce nu au văzut în valea mare (5)acele locuri decât oportunităţi  în a face focuri cât mai mari pentru agapele lor bahice.
Păcat că după ce zăpada din jurul lacului se va topi de tot, peisajul va recăpăta inesteticile „cicatrici” datorate vechilor vetre de foc haotic amplasate de personaje ce în cea mai mare parte nu au nimic în valea mare (7)comun cu frumuseţea naturii.
Şi autorităţile locale trebuie să se mobilizeze şi să ia o serie de măsuri care să stopeze „gratariada „fără noimă ce va începe odată cu venirea anotimpului călduros şi să conserve perimetrul de un pitoresc aparte valea mare (8)

şi o frumuseţe răpitoare. La final trebuie să recunoaştem că perimetrul Văii Motrului în sezonul hibernal oferă celor ce se încumetă să îl parcurgă un aer curat şi peisaje ce pur şi simplu te lasă cu gura căscată.

Trebuie numai să avem grijă ca aceste veritabile sanctuare ale naturii gorjene  să nu cadă pradă  celor veniţi pentru chefuri în viziunea cărora aceste locuri nu valorează nici doi bani.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here