Atitudini la altitudine – Spiritul muntelui şi teribilismul din noi

252

6Cei ce doresc să petreacă fie în cadrul unei expediţii în toată regula ori numai pentru câteva ore în decorul montan de excepţie al Gorjului au la dispoziţie o multitudine de facilități care de care mai interesante.

Oferte generoase pentru toate gusturile

 

Astfel pot străbate unul sau mai multe din cele 40 trasee montane pedestre principale ori adiacente din Parîng, Vulcan, Godeanu ori munții Cernei, practica sporturile de iarnă într-o zonă special amenajată (Rânca), deveni exploratori ori doar vizita una sau de ce nu mai multe din cele peste 2000 peșteri ori avene aflate în zona carstică a Gorjului şi cuprinse în 4 perimetre speologice aflate în apropierea unor chei ori canioane de o frumusețe ireală, își pot încerca măiestria la escaladă ori alpinism în cele 3 perimetre de alpinism cu trasee omologate de toate gradele, perfecționa tehnicile specifice de mountain bike, curse 4×4 ori off roads și nu în ultimul rând încerca curajul coborând unul din cele două trasee de rafting aflate pe râurile gorjene din care unul este cotat printre cele mai dificile la nivel national (Defileul Jiului). Toate acestea și nu numai constituie o veritabilă atracție pentru cei ce doresc să se avânte în Cetățile de Piatră de pe Jiul de Sus.

Muntele, un veritabil izvor de binefaceri

Sporturile montane chiar dacă nu îmbracă aspectul competiţional oferă practicanţilor o educaţie obligatorie a frumosului şi respectului faţă de natură. Astăzi muntele este accesibil tuturor celor rancace doresc să îl cunoască. Dar acesta păstrează totuşi unele particularităţi dezvăluindu-le numai celor care prin efort şi perseverenţă îi pot învinge greutăţile. Binefacerile pe care oamenii le dobândesc practicând sporturile montane sunt binecunoscute şi nu vom mai stărui asupra lor. Din nefericire unii mai puţin pregătiţi cred că le pot avea oricând şi pe orice vreme chiar dacă echipamentul şi condiţia lor fizică sunt necorespunzătoare. Câteodată aceştia reuşesc pentru că muntele este uneori îngăduitor dar de cele mai multe ori nu.

Legile muntelui văzute de un montaniard

Un cunoscut alpinist austriac Luiz Trenker transmitea acum mai bine de şapte decenii câteva învăţăminte pentru cei ce doreau să practice turismul şi escalada montană. Câteva dintre acestea sunt deosebit de importante şi îşi păstrează mesajul şi azi pentru cei ce doresc să înfrunte muntele:

-Să nu pleci niciodată într-o ascensiune pentru care nu te-ai pregătit şi să nu pierzi din vedere că trebuie să fii mai tare ca muntele.

-Alege întotdeauna un itinerar realizabil şi dacă vezi că nu îl poţi realiza renunţă.

-Acela care nu ştie să-şi vină singur în ajutor pe munte nu este decât un personaj penibil.

-Posibilităţile celui mai slab să fie unitatea de măsură a grupului.

-A părăsi un om pe munte poate echivala cu o crimă.

Este nevoie de o „ucenicie” montană

Turismul si sporturile montane au căpătat în ultimul timp o popularitate din ce în ce mai crescută. Tot mai mulţi oameni pleacă în timpul lor liber pe munte. Din păcate mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi să o facă şi de aici încep necazurile. Unii dintre ei nu ştiu că o ascensiune montană este deosebită fundamental de o ieşire în oraş, că trebuie să ai echipament şi să te documentezi asupra zonei pe care urmează să o parcurgi şi că începător fiind este nevoie să parcurgi primele trasee cu montaniarzi experimentaţi de la care ai tot timpul ce învăţa. În fine, avantajaţi de dotările existente în ziua de azi mulţi ajung uşor să confunde o escaladă montană cu un chef la cabană.

Promovarea unui turism civilizat – un obiectiv prioritar pentru viitor

Dar pe munte se pot întâlni şi montaniarzii. Aceştia au o pregătire şi o experienţă de specialitate care le dă posibilitatea să parcurgă ture dificile până la limita extremă. În decursul anilor au învăţat să cunoască toanele şi capriciile muntelui precum şi modalităţile de a se feri de ele. Deşi cu toţii îndrăgesc muntele fiecare dintre ei şi-a făcut o specializare într-una din disciplinele legate de munte. Astfel putem întâlni montaniarzi specializaţi în alpinism, orientare montană, escaladă, coborârea râurilor de munte (rafting), speologie, parcurgerea canioanelor, fotografie montană şi speologică. Toţi sunt conştienţi de rolul lor pe munte acela de a promova un turism montan civilizat şi a contribui la formarea de noi generaţii de iubitori ai muntelui. Montaniarzii sunt energici şi săritori la nevoie chiar dacă nu activează în formaţiuni de salvare montană. Oamenii de munte sunt deosebiţi. Greutăţile, riscul precum şi pericolele ce pândesc la tot pasul pe munte îi apropie pe oameni. Şi pentru că pe munte oamenii se simt mai apropiaţi şi se salută chiar dacă nu se cunosc le urăm şi din partea noastră drum bun şi poteci însorite. Am dori ca toţi oamenii din lume să fie animaţi de aceleaşi sentimente care îi leagă pe oamenii de munte.

Mugurel Petrescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here