Atitudini la altitudine – Localnicii din Vaidei, poluatorii Şuşiţei Verzi

362

Schelete de animale, piei ori baloturi de lână şi nu în ultimul rând bucăţi de cărămidă şi teracotă! Nu vă emoţionaţi căci nu vrem să vă anunţăm descoperirea vreunei aşezări preistorice pe teritoriul gorjean! Cele prezentate sunt numai câteva dintre gunoaiele aruncate de localnicii din Vaidei în vecinătatea Şuşiţei Verzi pe porţiunea unde aceasta străbate localitatea.

Acum să nu vă închipuiţi că gunoaiele sunt aruncate în centrul aşezării ci ele au fost plasate „şmechereşte” între albia Şuşiţei Verzi şi peretele de calcar acolo unde se formează câteva guri de peşteră de mici dimensiuni. Ce nu cunosc (ori se fac că nu ştiu) isteţii care au aruncat resturile în acele locuri este că pe timpul precipitaţiilor atmosferice apele spală respectivele deşeuri, iar apoi pătrund în multitudinea de fisuri şi galerii carstice de mici dimensiuni şi de acolo în cursul de apă din apropiere.
Ori cam în aceaşi porţiune (din dreptul Ocolului Silvic local şi până mai jos pe cursul apei undeva în dreptul noului punct al Salvamontului din zonă aflat în construcţie) hidrologii în colaborare cu speologii de la ISER Bucureşti au determinat folosind trasori clasici şi speciali mai multe puncte unde apa Şuşiţei Verzi dispare în subteran prin multitudinea de fisuri carstice.
Rezultatele determinărilor (efectuate încă de acum trei decenii) au confirmat faptul că în zonă există o circulaţie subterană a apei prin carst în perimetrul Şuşiţa Seacă-Şuşiţa Verde- Sohodol, apele ce se pierd în carst împreună cu cele din precipitaţii din perimetrul celor două Şuşiţe circulând prin subteran pe o direcţie NE-SV până în apropierea cursului Sohodolului. Mai precis în dreptul peşterii Gârla Vacii (unde o parte a râului dispare în munte) unde hidrologii sustin ca existâ un acvifer (adică o acumulare subterană de apă) de unde se alimentează izbucurile din zona.
Adică spus mai pe româneşte apele Şuşiţei Verzi împreună cu cele din precipitaţii se pierd în subteran (lucru cunoscut de localnici şi care se poate observa cel mai bine în perioadele secetoase când se văd chiar fisurile pe fundul albiei Şuşiţei Verzi) în mai multe zone printre care şi în cea unde se aruncă mizeriile din Vaidei ieşind la suprafaţă sub formă de izvoare. Aceste izvoare se pot contamina de la respectivele deşeuri acţiunea necugetată a câtorva localnici din Vaidei putând afecta negativ comunităţile din aval.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here