Atitudini la altitudine – Curăţenia impune respect

1730

După cum îmi exprimam opinia într-un articol anterior pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei din care o suprafaţă importantă se găseşte pe teritoriul gorjean pot fi întâlnite de cei ce doresc să fie chiar numai pentru câteva ore în mijlocul naturii forme şi fenomene ale naturii de o rară frumuseţe precum şi peisaje ce te pot lăsa „cu gura căscată”.

Problema ce se pune este că pe anumite perimetre din componenţa parcului curăţenia precum şi protejarea ambientului lasă de dorit (ca să ne exprimăm elegant). Pentru a vedea cum stau lucrurile am parcurs recent un traseu intrând pe una dintre porţile ce pătrunde până în inima locurilor. Este vorba despre drumul ce porneşte din Obârşia-Cloşani prin Godeanu ca după ce trece muntele să intre pe teritoriul parcului pentru ca la final să intersecteze drumul care vine de la Herculane, merge spre Cerna Sat şi mai departe spre acumularea Valea lui Iovan până la Ciucevele Cernei.
De la bun început trebuie spus că întreg traseul în această perioadă este de o frumuseţe răpitoare. Iar dacă vom avea noroc de cer senin şi puţin vânt ce de regulă clarifică atmosfera de pâclă ce se formează de regulă vom fi fericiţii martori ai unei întregi simfonii de forme ale naturii desfăşurate până la linia orizontului. Deşi am întâlnit mai multe maşini cu numere din judeţe diferite ce staţionau la drumul de întoarcere nu am văzut resturi aruncate pe marginea drumului nici mizerie pe albia râuleţului ce din apropierea crestei coboară odată cu drumul şi se varsă la final în Cerna în apropierea intersecţiei drumului cu cel care vine dinspre Herculane. Acum nu aş putea afirma cu siguranţă dacă faptul că întreaga zonă era curată fără resturi ori ambalaje aruncate la nimereală impunea respect celor ce se opreau să admire peisajele ori să ia masa dar într-un caz „trăgând cu ochiul” la un grup de maşini cu număr de DJ am observat că toate resturile mesei luate în natură erau puse în saci de plastic (simpli saci menajeri) ce apoi erau puşi în portbagaj şi (probabil) duşi la tomberoanele de gunoi. O explicaţie a curăţeniei ar mai putea fi şi faptul ca perimetrul este puţin locuit dar până la aruncatul molozului, resturilor menajere şi a cutiilor cu tot felul de chimicale ori vopseluri cum am întâlnit în alt perimetru al Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei e cale lungă. Resturi ce în mod sigur nu erau aduse de cei ce veniseră să viziteze dar că probabil văzând locurile pline de mizerie nu s-au mai preocupat cu strângerea gunoiului (cum de regulă se procedează pe teritoriul oricărui parc naţional sau arie protejată) şi l-au lăsat la întâmplare.
O poveste banală vor spune poate unii dar cu o pildă ce cu toţii o putem intui.
Locurile curate sau menţinute curat impun respect. Şi atunci chiar cei corijenţi la capitolul civilizaţie nu vor mai arunca la întâmplare resturile picnicurilor ori a altor activităţi în aer liber şi miraculos chiar dacă nu va fi nimeni să le facă observaţie vor încerca să lase locul curat după ei.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here