Atenție la carnea de porc cumpărată de Sărbători! Recomandările DSV Gorj

1710

Mare atenție de unde cumpărați carnea de porc în această perioadă, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj. Specialiștii recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, consumatorii au certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare cuprinsă, de preferință, între 0˚C și +4˚C şi separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub –18˚C”, informează DSV Gorj.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără efectuarea controlului sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi al salubrității cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, precizează DSV Gorj.
Probele de carne pentru examenul de trichineloză se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Greutatea probei trebuie să fie de minim 100 grame.
Costul unui examen trichineloscopic este între 21 lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei (digestie artificială).
Locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc sunt următoarele: C.S.V.A.O. Motru, Novaci, Tg.-Jiu (Piața Centrală și Piața 9 Mai), precum și în teritoriu – cabinetele medicilor veterinari de liberă practică.
Personalul sanitar-veterinar de la nivelul piețelor agro-alimentare vine în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic, respectiv în perioadele 29.11.2021–24.12.2021 și 27.12.2021–30.12.2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here