Unele alimente sunt în aparenţă inofensive, dar se dovedesc cei mai mari inamici ai sănătăţii tale. Iată câteva sfaturi pentru a le demasca şi pentru a le interzice accesul în bucătăria familiei tale!
Stop popcornului la microunde
Este adevărat că popcornul la microunde este foarte practic, dar pentru sănătatea ta, ar trebui să revii la cel făcut la tigaie! Problema în cazul popcornului pentru microunde este dublura pungii, care conţine mai multe produse chimice dăunătoare, printre care acidul perfluoro-octanoic, care este la originea problemelor de sterilitate. Studiile făcute pe animale au arătat şi că acest acid poate determina cancer la ficat, la testicule şi la pancreas. Odată înghiţite, particulele din acid rămân în organism ani de zile. De asemenea, se pare că şi aburul degajat de popcorn este toxic.
Teme-te de hamburgerii ieftini
Pentru ca vitele să crească mai repede şi să-şi mărească rentabilitatea, unii crescători îşi hrănesc animalele cu cereale. Un studiu a demonstrat că aporturile nutriţionale ale cărnii de vită dezvoltată cu cereale sunt mult mai importante decât cele ale cărnii provenite de la animale crescute cu fân. De asemenea, în această carne „artificială” vei găsi mai puţină vitamina E, beta-caroten, omega-3, calciu şi potasiu. Ce conţine ea mai mult? Lucruri nesănătoase: grăsimi saturate, care îi vor dăuna inimii tale.
Fugi de roşiile la conservă
Potrivit studiilor, materialul de dublură care se găseşte la interiorul conservelor este făcut din răşină ce conţine bisfenol A, un produs chimic la originea a numeroase boli, printre care problemele cardiace, diabetul, sterilitatea şi obezitatea. Roşiile sunt alimente foarte acide, iar aciditatea lor favorizează penetrarea bisfenolului A în roşii. Cumpără deci roşii conservate în borcane de sticlă şi uită de conservele clasice, din aluminiu.
Optează pentru cartofi bio
Legumele cultivate în pământ sunt supuse la numeroase tratamente chimice: erbicide şi pesticide necesare pentru a le proteja de insecte şi de boli. Cartoful face parte dintre legumele care primesc cele mai multe tratamente. Spălarea cartofului înainte de gătirea sa nu este de ajuns pentru a înlătura toate substanţele chimice. Aşadar, preferă cartofii bio!
Evită somonul de crescătorie
Atunci când cumperi peşte, şi mai ales somon, verifică întotdeauna provenienţa sa. Somonul de crescătorie posedă mai puţine calităţi nutriţionale (mai puţină vitamina D), dar este mai „bogat” în pesticide şi în alţi poluanţi. Studiile au arătat şi o legătură între consumul acestui tip de peşte şi riscurile de diabet şi obezitate. Nu accepta orice marfă pe banii tăi!
Ronţăie mere bio
Merele, ca şi majoritatea fructelor, sunt tratate regulat cu pesticide. Diferenţa e că merele sunt supuse unui tratament chimic mult mai intensiv decât celelalte fructe, pentru a le proteja de insecte. Nu uita să speli bine merele înainte de a le consuma, cel puţin 30 secunde, şi, dacă se poate, să cumperi doar mere bio!
Cristina Răscol