Atelier de Poezie – “Serile la Brădiceni” – o sărbătoare a culturii gorjene

400

BIBL 2Cea de-a XIV-a ediţie a Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni” a debutat astăzi. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile, bucurându-se de un program destul de încărcat, marcat de lansări de cărţi şi reviste, expoziţii şi diverse alte manifestări culturale.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Gorj, Biblioteca Judeţenă „Christian Tell” din Târgu-Jiu, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Gorj, Primăria şi Consiliul Local Peştişani şi Fundaţia „Serile la Brădiceni”. Fiind un eveniment dedicat poeziei şi criticii literare de poezie, invitaţii “Serilor la Brădiceni” aparţin acestei lumi şi ei sunt: Adrian Alui Gheorghe de la Piatra Neamţ, Mircea A. Diaconu de la Suceava, Paul Aretzu, directorul revistei Ramuri, Gheorghe Grigurcu, Ion Maria de la Craiova, Claudia Voiculescu de la Bucureşti, scriitorii gorjeni, Ion Popescu-Brădiceni, Gelu Birău, George Drăghescu, Vasile Ponea, Spiridon Popescu, Zenovie Cârlugea şi alţii. De asemenea, sunt aşteptaţi la această sărbătoare culturală toţi cei care rezonează cu poezia.

Expoziţie şi lansări de carte, astăzi

Pentru prima zi a Atelierului de Poezie “Serile la Brădiceni”, organizatorii au pregătit o expoziţie de carte la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, la ora 10:00, urmată de un itinerar cultural pe Axa Brâncuşi – Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, la ora 11:30. După-amiaza acestei zile este dedicată lansărilor de cărţi şi reviste, începând cu ora 16:30; printre acestea amintim: “Paznicul Ploii”, de Adrian Alui Gheorghe, “Starea de umbră”, de Gelu Birău, “Fără tăgadă”, a lui Vasile Ponea, “Oarecum psalmi” de George Drăghescu, “Dintr-o iubire” – Claudia Voiculescu, “Facerea şi corpul”, autor Ion Popescu-Brădiceni şi “Astrolab pentru Steaua Morgana” de Silviu Doinaş-Popescu.

“Serile la Brădiceni” se încheie mâine

serile-la-bradiceniMâine, evenimentul cultural se desfăşoară în localităţile Peştişani şi Brădiceni. Invitaţii şi participanţii se vor bucura de o zi specială, marcată de decernarea premiilor Fundaţiei “Serile la Brădiceni”, lansări de cărţi, dar şi dezvelirea plăcii comemorative “Nicolae Al Lupului” şi inaugurarea Bibliotecii “Serile la Brădiceni”. După-amiază, cei prezenţi sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei de sculptură “Mişcare-metamorfoză”, expunere a artistului Decebal Crăciun. “Serile la Brădiceni” se încheie cu Podium poetico-muzical, recitaluri de poezie şi muzică folk.

Gânduri ale participanţilor

Din ediţiile anterioare, relatăm cititorilor câteva gânduri ale participanţilor, pentru a contura o mai bună imagine a impactului “Serilor la Brădiceni”. Gheorghe Grigurcu spunea, în septembrie 2008: “Serile la Brădiceni? Pot fi uneori amiezi şi chiar dimineţi ale sufletului.” Paul Aretzu, preşedintele filialei Scriitorilor Olteni, a ales să creioneze în versuri gândurile sale legate de Atelierul de Poezie „Serile la Brădiceni”: “Atât de mult a nins, duium/ Şi nu există nicăieri drum/ Şi-aştept să treacă cineva /Să am o urmă, ca să pot pleca.”

Cu siguranţă şi în acest an vom “culege” alte gânduri alese ale participanţilor şi le vom reda spre deliciul cititorilor.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here