Atelier de cultură, știință și pictură, la Muzeul Județean

460

Vineri, de „Izvorul Tămăduirii”, peste 70 de copii au participat la activitățile organizate de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, sub genericul <<Apa, de la „Izvorul Tămăduirii” la „Valurile mării”>>.

Au fost prezenți, în două serii, elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, precum și copii de la grupa cu înscriere individuală, cu toții fiind fascinați de ceea ce au învățat, observat și realizat. Ei au vizitat expoziții ale muzeului, au aflat povestea „Izvorului Tămăduirii”, spusă de magicianul Marian Rîlea, după care au urmat drumul apei, de la izvor, până la mare.
Copiii s-au bucurat și de o mică repriză de științe ale naturii. Ei au aflat că apa este un mediu natural în care există nu doar plante acvatice și pești, ci și microorganisme vegetale și animale, putând observa la microscop, într-o picătură de apă adusă dintr-un lac de acumulare de pe Jiu, cum sunt dispuse celulele din firele de mătasea broaștei și cum arată și se mișcă larvele și microorganismele vii, cu care se hrănesc peștișorii, când ies din icre. Mai departe, a fost prezentat cursul apei, care ajunge din râuri în fluvii și apoi în mări.
La final, cei mici au participat la un atelier de pictură. După ce au vizionat un tutorial, pentru a înțelege cum se prepară și se aplică culorile, pentru a picta cerul, norii, marea și valurile mării, au realizat frumoase peisaje marine, după modelul din tutorial.
La final, a avut loc și o acțiune inedită. Unul dintre copiii care participă frecvent la activitățile muzeului, și anume Efrem, a organizat o mică expoziție, cu toate lucrările sale, realizate în cadrul atelierelor din ultimii trei ani, având bucuria să le prezinte colegilor, la microfon, ceea ce a reușit să facă aproape ca un adevărat artist, primind aplauze binemeritate.
Activitățile, care sunt puse în practică de echipa de specialiști a muzeului, sprijiniți de invitați și de voluntari, fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here