Cu ceva timp în urmă aflându-mă în perimetrul cunoscut pescarilor ca „la evacuator” am fost neplăcut surprins de mizeria existentă în apropierea acestuia.
Respectiva locaţie s-a constituit de-a lungul vremii, mai ales în porţiunea unde face legătura cu drumul ca o veritabilă groapă de gunoi. Tot felul de resturi menajere, ambalaje, şi nu în ultimul rând, resturi de materiale de construcţii ori din demolări zăceau aruncate în acel loc din apropierea drumului ce de la podul de peste Jiu în dreapta merge de-a lungul liniei de înaltă tensiune. Chiar pe coasta digului putem întâlni tot soiul de haine vechi abandonate de cei ce se plimbă prin sate cu „Coleusul” ambulant, iar ce nu pot vinde abandonează la întâmplare.
Un loc de o frumuseţe aparte, acolo unde apele bătrânului Rhabon cum era cunoscut Jiul în antichitate acum curăţate de cărbunele ce înainte se spăla în „vale”, îşi uneşte undele cu una dintre cele mai pitoreşti ape curgătoare din Gorj, ce au inspirat de la vechii rapsozi populari la mai nou coborâtorii pe ape repezi în sportul importat nu cu multă vreme „din state” numit rafting (traseu de dificultate medie) este asaltat de grămezi de gunoaie şi deşeuri unele posibil chiar aduse din alte părţi şi (după cantitatea lor) basculate acolo.
Cu această ocazie mi-am adus aminte ceva legat de acest fapt. Acele aşa-zise acţiuni de ecologizare de care mass-media este prompt informată (şi convocată să le mediatizeze) se desfăşoară cu predilecţie în proximitatea Zilei Mediului ori altele asemenea, zile atunci când o multitudine de organizaţii care de care cu nume mai pompoase „se agită” culegând trei pungi şi două pahare de plastic (bineînţeles cu cameramanii în spatele lor), scopul lor fiind după părerea mea nu de a curăţa ci mai degrabă de a se vedea la televizor ori în ziar.
Şi uite aşa iarăşi ne furăm singuri căciulile constatând că, deşi se fac o mulţime de acţiuni de acest fel locurile în care trăim ori mergem pentru petrecerea timpului liber sunt tot mai murdare când normal ar trebui să fie invers. Pentru că mulţi au văzut, dar poate nu au făcut legătura între faptul că o serie de unităţi ori organizaţii „dau în bâlbăială” cu câteva zile ori săptămâni înainte de anumite sărbători unde se fac acele hai să le zicem cu indulgenţă ecologizări dar mai puţin din dorinţa de a reglementa (şi aici iarăşi vin cu părerea mea că este mai simplu şi mai civilizat în acelaşi timp să se menţină curăţenia decât să se meargă în acţiuni de ecologizare „regizate” de cele mai multe ori cu scopul de a ne vedea „pe sticlă” ori la ziar).
Ei acum dacă tot am demarat aceste identificări (şi trebuie să o spunem răspicat fără să ne fie frică) o să mergem prin mai multe locuri să vedem şi chiar o să indicăm celor ce chiar doresc să dea o mână de ajutor cu adevărat la curăţenie în locurile unde se poate acţiona cu succes la păstrarea factorilor de mediu şi conservarea ambientului natural. Şi toate acestea în mod permanent, nu numai în proximitatea sărbătorilor, unde lucrurile se fac aşa mai mult „pentru poză”.
Mugurel PETRESCU