ASTENII DE TOAMNA – DARURI ALE NATURII IGNORATE DE MULȚI DINTRE NOI

947

Ca în fiecare toamnă, trecând prin zonele submontane ale Gorjului am remarcat abundența fructelor de pădure, adevarate daruri ale naturii, de cele mai multe ori, nebăgate în seamă.
Cu toate că subiectul nu e nou, haideți să mai prezentăm o dată aceste lucruri, chiar dacă părerea mea este că ”vorbesc în borcan”, dar poate că reușim să sensibilizăm pe cei ce pot demara o afacere din culesul și prelucrarea fructelor de pădure repet aceste veritabile daruri ale naturii prea puțin ,,băgate în seamă,, de multi dintre noi.
Măceşe, păducel (ori mălaiul cucului cum mai este cunoscut la ţară ) ,coarne , porumbe , rugi plini de mure şi cine ştie ce alte fructe ale pădurii gata numai spre a fi culese. Şi cu toate astea nu am văzut pe nimeni să le culeagă pentru a le folosi pe durata iernii ce nu mai are mult şi o să vină şi pe plaiurile noastre. Doar prin piaţă vreo băbuţă mai are la vânzare măceşe ori păducel culese de ea cine ştie de pe unde dar cine să le mai cumpere ?
Şi atunci mi-am zis: „Dom-le, da’ păcătoşi mai suntem. Ne îndopăm cu tot felul de chimicale ce sunt omniprezente în „sucurile” ori „nectarul” pe care îl beau copii şi adulţii fără oprelişte. Iar aceste adevărate oaze de vitamine (recent s-a publicat un studiu din care reieşea că fructele de pădure conţin cea mai mare doză de antioxidanţi ce au un efect major în prevenirea –spun specialiştii degradării celulei umane şi a apariţiei cancerului) stau pe marginea drumului neculese încântând ochiul doar prin coloritul lor ca nişte puncte roşii ori vineţii pe fundalul ruginiu al peisajului autumnal”.
Îmi povestea cineva de prin părţile Novaciului că pe acolo se făcea vin de măceşe , gemuri ori dulceţuri din fructele pădurii şi nu în ultimul rând cunoscuta afinată ori rachiul de pere pădureţe ce puteau concura cu „tăriile” de peste munte. Iar astăzi dacă intri în cel mai modest magazin sătesc eşti asaltat de puzderia de „sucuri naturale” şi „nectaruri” de fapt combinaţii chimice în toată regula (la unele îţi trebuie cunoştinţe serioase ori cartea de chimie la tine ca să le desluşeşti compoziţia ) ce sunt consumate din ce în ce mai mult și în lumea satelor.
Şi atunci ne mai mirăm când vedem la televizor statistici peste statistici despre creşterea procentului nu ştiu căror boli metabolice legate de consumul respectivelor chimicale cu „gust” de fructe de pădure ? Pardon am vrut să spun sucuri naturale dar ,,m-a luat gura pe dinainte,,.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here