Astăzi, vernisajul expoziției de pictură ,,Resetting memories”

419

În această după-amiază, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu va avea loc vernisajul expoziției de pictură ,,Resetting memories”, a artistului Marius Burhan.
,,Tema expoziției – Resetarea amintirilor – explorează traumele experiențelor din secole diferite într-o poveste care apelează la obligația de a reconstrui memoria socială. Această expoziție reunește preocupările reprezentate de distrugere, de haos, violență și relația noastră cu trecutul istoric, cu trauma și care ar putea fi interpretat ca un atac asupra viitorului, ceea ce presupune violența împotriva omului. Această intruziune care reflectă ruina, războiul, momente definitorii ale istoriei propune o arhitectură culturală, în scopul de a-și însuși, să intervină sau să distrugă reziduuri și obiecte/imagini istorice și arheologice ca modalitate de a distruge materialitatea culturală și temporalitatea istorică. Una dintre temele centrale ale lucrărilor constă în relația dintre “vechi și nou” , “adevărat și fals”, o anchetă privind gradul de violență într-o țară/epocă și face parte dintr-o investigație a valorilor estetice care definesc viziunea noastră asupra operelor de artă și a obiectelor culturale prin identificarea nucleului etic și politic al esteticii. Acesta este modul în care crearea memoriei coincide cu necesitatea de a documenta, interpreta, de a lupta pentru a apăra cultura și trebuie să se exercite în raport cu atât trecutul și viitorul, în care spirala dublă a proiectului își găsește ancorarea.
Nu este vorba de găsirea unei analogii între proiectele precedente și povestirile pe care lucrările sunt aduse în fața publicului ; este o întrebare, mai degrabă, de a mărturisi unitatea luptei care implică cetățenii de toate țările atunci când ei se ocupă de complexitatea istoriei lor”, spune artistul Marius Burhan.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here