Astăzi începe Evaluarea Naţională

329

Săptămână grea pentru absolvenţii de gimnaziu. În perioada 22 – 24 iunie, ei vor susţine probele din cadrul Evaluării Naţionale. Primele rezultate ale examenului vor fi afişate vineri.

Absolvenţii claselor a VIII-a susţin, astăzi, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale. Proba începe la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul, şi durează două ore. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Potrivit calendarului examenului, proba la Limba şi literatura română va fi urmată de cea la Limba şi literatură maternă, pe 23 iunie, şi proba la Matematică, pe 24 iunie. Elevii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră pentru scrierea răspunsurilor la subiecte, iar pentru trasarea schemelor şi a desenelor – numai creion negru. La examenul de Matematică, absolvenţii de gimnaziu pot să utilizeze instrumente de desen. Candidaţii nu au voie să intre în sala de examen cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, cu telefoane mobile sau căşti, ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete. De asemenea, le este interzis să aibă asupra lor, „în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi”. Le mai este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale. Elevii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examenul respectiv şi vor primi nota 1 pe lucrare, indiferent dacă au copiat sau au încercat să copieze, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise cu care au fost prinşi şi indiferent dacă aceste copiuţe/telefoane au fost introduse de ei în sala de examen sau de alţi candidaţi. Elevii vor fi supravegheaţi de câte doi asistenţi în fiecare sală de examen, profesori care predau altă materie decât cea la care sunt examinaţi absolvenţii de gimnaziu. Ei sunt responsabili cu asigurarea ordinii şi a liniştii în sală, iar dacă observă încălcări ale regulilor trebuie să-l sesizeze pe preşedintele comisiei de examen.

Supraveghere audio-video
În clasele în care elevii dau examen, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se evaluează şi se depozitează lucrările scrise ale elevilor, vor fi camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Comisiile de examen sunt obligate să verifice aceste înregistrări audio-video, prin sondaj, după fiecare probă scrisă. În cazul în care la această verificare sunt sesizate nereguli, fraude sau tentative de fraudă, dar şi în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, comisia trebuie să verifice înregistrările audio-video din toate sălile de examen din acea şcoală.

Rezultatele se afişează vineri
Vineri, 26 iunie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor afla ce note au obţinut la Evaluarea Naţională. Rezultatele vor fi afişate până la ora 16.00, iar în intervalul orar 16.00 – 20.00 candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 27 – 29 iunie, urmând ca pe 30 iunie să fie afişate rezultatele finale ale Evaluării Naţionale. În 2014, au susţinut examenul de Evaluare Naţională 3489 de candidaţi din judeţul Gorj şi s-au înregistrat 654 de medii sub 5, 488 de medii între 5 şi 5,99, 591 de medii între 6 şi 6,99, 623 de medii între 7 şi 7,99, 670 de medii între 8 şi 8,99, 455 de medii între 9 şi 9,99 şi opt medii de 10. La simularea Evaluării Naţionale, organizată în luna februarie a acestui an, s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 48,09%. La Limba şi literatura română procentul de promovabilitate a fost de 68,89%, iar la Matematică de 34,17%. La Matematică s-au înregistrat 15 note de 10, iar la Limba română şapte.

Jandarmii vor asigura măsurile de ordine în 14 centre de examen
Jandarmii gorjeni vor asigura măsurile de ordine publică cu prilejul desfășurării probelor de examen la Evaluarea Națională, în zilele de 22 şi 24 iunie, la un număr de 14 centre de examen, iar în perioada 22-26 iunie la două centre de evaluare. „În perioada desfăşurării probelor de examen, în zilele de 22 și 24 iunie a.c., se vor asigura măsuri de ordine în zona centrelor de examen constituite în unităţile de învăţământ situate în localităţile: Târgu-Jiu, Motru, Târgu-Cărbuneşti, Bumbeşti Jiu, Novaci şi Rovinari, iar în perioada 22-26 iunie a.c. la centrele de evaluare constituite în municipiul Târgu-Jiu”, a precizat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj. Jandarmii care vor asigura măsurile de ordine în zona centrelor de examen vor asigura şi protecţia transportului lucrărilor scrise de la Centrele de examen la Centrele de evaluare şi au misiunea de a preveni săvârşirea faptelor care perturbă desfăşurarea examenelor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here