Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana”, membră a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), se pregăteşte de proteste. Principalul motiv al acţiunilor, anunţate pentru începutul lunii mai 2014, este neactualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite şi lipsa de pe această listă a medicamentelor vitale pentru bolnavii oncologici.
Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” atrage atenţia factorilor responsabili asupra necesităţii introducerii pe lista de medicamente compensate şi gratuite a tratamentelor noi şi mult mai eficiente, de care beneficiază bolnavii de cancer din ţările Uniunii Europene, astfel încât şi pacienţii români să aibă o mai mare şansă la viaţă. De altfel, acesta a fost şi subiectul principal al dezbaterii din Parlamentul European, desfăşurată săptămâna trecută, dezbatere organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) în parteneriat cu Platforma Europeană de Dezvoltare şi cu sprijinul europarlamentarului Ciprian Tănăsescu, membru în comisia de sănătate din Parlamentul European. Delegaţia APCR a fost formată din 14 membri, medici şi lideri ai organizaţiilor cuprinse în alianţă, Gorjul fiind reprezentat de Bogdana Costoiu, preşedintele Asociaţiei Române de Oncologie “Sfânta Ana”. “Lipsa accesului la tratamente noi, aşteptarea mult prea îndelungată pe liste pentru primirea tratamentului, dar şi lipsa aparaturii corespunzătoare şi a specialiştilor radioterapeuţi, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii bolnavi de cancer. Listele de medicamente compensate şi gratuite nu au mai fost actualizate în România din 15 iulie 2008, adică de aproape 6 ani. Peste 130 de terapii noi, din care cele mai multe pentru boli oncologice, se află, în prezent, în aşteptare. Acestea au fost aprobate de comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, toate procedurile au fost legal îndeplinite şi, totuşi, lista nu a fost actualizată. Asociaţia noastră, sub patronajul Alianţei Pacienţilor Cronici din România va organiza, în luna mai 2014, o serie de proteste menite să ducă la actualizarea cât mai grabnică a acestei liste. Vom ieşi în stradă şi, până la urmă, dacă nu se va rezolva nimic, APCR va cere declansarea procedurii de infringement la adresa României”, a declarat Bogdana Costoiu, la întoarcerea de la Bruxelles.
Specialiştii UE, de partea bolnavilor români
Cauza bolnavilor cronici din România, care au nevoie urgentă de reactualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, a fost susţinută, în cadrul dezbaterii, de catre specialişti ai Uniunii Europene, printre care Minodora Cliveti, cea care a declarat că în România trebuie insistat pe depistarea precoce a bolilor oncologice, dar şi doctorul Karim Berkouk, director în Direcţia de Cercetare şi Inovare în cadrul Comisiei Europene, care a insistat pe introducerea medicinei personalizate şi în ţara noastră, precum şi pe necesitatea existenţei unui registru unic al bolilor oncologice la nivelul tuturor ţărilor Uniunii Europene, inclusiv în România. „Pacienţii diagnosticati cu diferite forme de cancer sunt nevoiţi să lupte nu doar cu afecţiunea, ci şi cu sistemul de sănătate românesc care nu le garantează, asa cum este menţionat în Constituţie, dreptul la sănătate şi dreptul la tratament. Dintre terapiile noi care aşteaptă să intre pe lista medicamentelor compensate, cele mai multe, peste 20% sunt destinate oncologiei. Pacienţii au solicitat în nenumărate rânduri autorităţilor actualizarea listei de medicamente compensate, dar şi acum, după o perioadă de aşteptare de 6 ani, situaţia este incertă. Problemele pacienţilor oncologici se extind şi la nivelul accesului la radioterapie, care în prezent atinge doar 12% din nevoile reale ale pacienţilor. Ca cetăţeni europeni ne dorim să avem aceleaşi şanse la viaţă şi la tratamente ca şi ceilalţi pacienţi din ţările Uniunii Europene”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).
M.S.