Asociația de Oncologie „Sfânta Ana”, prezentă la Conferința Națională a Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

1452

Asociația Română de Oncologie “Sfânta Ana” în calitatea sa de membru al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a participat în perioada 29.06-02.07.2017 la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer organizată la Poiana Braşov, fiind reprezentată printr-o echipă formată din președintele Bogdana Costoiu, directorul Adela Trăistaru, Daniel Coiculescu (membru AROSA), pacienți și voluntari.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 la inițiativa domnului preşedinte Cezar Irimia, ca răspuns la nevoile celor care luptă împotriva bolilor oncologice. FABC funcționează asemeni unei interfețe între organizațiile membre şi instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizațiile europene şi internaționale similare. “Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Asociația Română de Oncologie ”Sfânta Ana” a aderat la structurile Federației în primăvara anului 2014, alăturându-se celor 26 de asociații membre. Printre persoanele care au luat cuvântul la această conferință s-au numărat: dr. Michael Schenker, dr. Horațiu Albu, dr. Ion-Christian Chiricuță, dr. Flavius Pavelescu, dr. Marius Topală, dr. Cornelia Nitipir, dr. Horia Bumbea, dr. Irina Mateieş, dr. Simona Stancu, psih. Cristina Zamfir, Alin Bujan, Doina Găman, Anca Ignat, Dan Hotnog.

Teme de interes, prezentate la conferință
Temele abordate în cadrul conferinței au fost inedite şi au prezentat un grad ridicat de interes atât pentru medicii participanți, cât şi pentru asociațiile de pacienți prezente. Printre acestea s-au numărat: lipsa fondurilor ce rezultă în întârzierea semnificativă a investigațiilor gratuite, lipsa medicilor şi a aparaturii performante şi corespunzătoare din spitale care contribuie la refuzul pacienților la internare; întârzierea tratamentului oncologic din pricina creşterii prețurilor şi a exporturilor paralele a medicamentelor oncologice; lipsa specialiştilor şi a aparatelor de radiografie atât la stat, cât şi în privat, lucru ce duce la aşteptări pentru tratamente de 3, chiar 4 luni; lipsa informației medicale referitoare la boală, tratament, efecte secundare, imunitate; lipsa fondurilor pentru PET/CT ce presupun investigații genetice şi imunohistochimice, toate acestea punând viața pacienților în pericol.
Au fost prezentate proiectele în curs de desfășurare, acestea fiind: Servicii medicale și de informare pentru pacienți la domiciliu, Proiectul Registrul de cancer de Sân Metastatic, proiect privind testarea imunohistochimică ALK pentru pacienții cu adenocarcinom bronhopulmonar, Aplicația Medication Availability for Romanian Patients (MedARP) și serviciul de CallCenter unde se pot face sesizări de medicamente lipsă. Serviciile oferite în acest mod pot fi accesate gratuit, informații sau sprijin putând fi obținute de la FABC, Asociația Română de Oncologie “Sfânta Ana” sau organizațiile membre ale federației.
S-a menționat, de asemenea, importanța nutriției adecvate în timpul tratamentului oncologic, opinia unui nutriționist specializat pe cazuri oncologice influențând efectul chimioterapiei şi al radioterapiei. S-a discutat despre tehnologii de ultimă generație, unde a fost prezentat testul MammaTyper, care este o analiză de laborator ce se adresează tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu neoplasm mamar, în vederea subtipizării tumorilor şi orientării ulterioare a terapiei. S-a accentuat importanța înființării unei comisii interdisciplinare în competența căreia să se regăsească: medicul oncolog curant, medic chirurg oncolog, un radioterapeut, un nutriționist, fitoterapeut.
În final s-a ținut să se sublinieze efortul și reușita asociatiilor de pacienti din ultimii 4 ani de a obține aprobarea unui număr considerabil de medicamente oncologice pe piața românească și continuitatea de a face posibil accesul la cât mai multe medicamente și pe viitor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here