Asociația Colegiul Pacienților cere reglementarea procedurii de returnare a medicamentelor rămase nefolosite

686

Asociația Colegiul Pacienților sesizeaza necesitatea reglementarii procedurii de returnare a medicamentelor ramase nefolosite de catre populatie, aflate in termen de valabilitate si care nu necesita conditii speciale de pastrare.
”Pana in acest moment am primit mai multe sesizari de la apartinatori sau pacienti care au ramas cu medicamente antineoplazice neutilizate,aflate in termen de valabilitate, medicamente foarte scumpe decontate de CNAS, care nu au putut fi returnate medicilor curanti sau farmaciilor pentru a fi utilizate de catre alti pacienti. Un apartinator ne-a solicitat sprijinul pentru returnarea a 3 cutii neutilizate de IBRANCE 125 mg, medicament folosit in tratamentul cancerului mamar, avand un cost de peste 11.300 lei/cutie, deoarece i s-a comunicat atat de catre medicul curant, cat si de catre farmacie ca medicamentele ramase se distrug, fiind considerate deseuri periculoase. Legea farmaciei si normele de aplicare a acesteia nu prevad preluarea si depozitarea medicamentelor nefolosite de catre populatie, chiar daca acestea se afla in termen de valabilitate”, au transmis reprezentanții Asociației Colegiul Pacienților.

Asociatia Colegiul Pacientilor solicita Ministerului Sanatatii, in calitate de autoritate publica centrala in domeniul sanatatii, sa intervina urgent pentru reglementarea acestor situatii, astfel incat sa stopam risipa de medicamente din sistemul de sanatate, prin folosirea eficienta a resurselor in vederea asigurarii accesului tuturor pacientilor la tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here