Asistenţii sociali trag un semnal de alarmă în legătură cu salariile mici din sistem

567

Asistenţii sociali trag un semnal de alarmă privind salariile lor mici, considerând că suma de aproximativ 800 de lei pentru a avea grijă de copii maltrataţi sau de persoane cu dizabilităţi reprezintă o leafă “inumană”, potrivit unui comunicat al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR). Opinia CNASR este împărtăşită şi de asistenţii sociali gorjeni.

Cei 55 de asistenţi sociali înscrişi în Filiala Gorj a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), precum şi ceilalţi, care încă nu s-au înscris, se alătură colegilor din întreaga ţară în demersul lor de a atrage atenţia că este indecent şi inuman să fie remuneraţi cu mai puţin de 800 de lei lunar pentru munca lor extrem de dificilă, pusă în slujba celor mai defavorizate persoane. “Este o situaţie fără precedent în care asistenţii sociali trebuie să lucreze aproape întreaga viaţă pe salarii de 800 de lei. Imaginaţi-vă că un om imobilizat la pat sau un copil abuzat nu ţine cont că este weekend sau perioadă de concedii, iar tu, ca asistent social, trebuie să fii mereu la datorie, omul acela se bazează pe tine şi uneori chiar viaţa lui depinde de tine ca asistent social”, a spus preşedintele CNASR, Doru Buzducea, la o dezbatere publică.
Conducerea Filialei Gorj a CNASR confirmă că nivelul salariilor asistenţilor sociali este scăzut. „Salariile sunt foarte mici, volumul de muncă fiind mare, astfel că numai vocaţia îi mai menţine pe asistenţii sociali în sistem, de motivaţie financiară neputând fi vorba. Cu toate acestea, noi ne facem treaba cât mai bine posibil”, a declarat Cristina Ciucur, preşedintele filiala Gorj a CNASR.

Manifestul asistentului social
CNASR a lansat pe 1 iulie, la Institutul Cultural Român, documentul intitulat “Manifestul Asistentului Social”, care se referă la: garantarea accesului la servicii de calitate pentru toţi cetăţenii ţării, stabilirea standardelor de calitate şi de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor, acordarea beneficiilor de asistenţă socială (prestaţii) numai în completarea pachetului de servicii sociale, definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistenţă socială, asigurarea şi respectarea condiţiilor necesare exercitării profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale, a unui cadru legal stabil şi coerent pentru întreg sistemul de asistenţă socială, precum şi implicarea şi consultarea asistenţilor sociali în procesul de luare a deciziilor atât la nivel central, cât şi local.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here