Asistenţii personali, la zi cu salariile

138

Cei peste două sute de asistenţi personali şi cei aproape trei sute de însoţitori ai persoanelor cu handicap, de pe raza municipiului nostru, şi-au primit salariile aferente lunii decembrie. Primăria Municipiului Târgu-Jiu menţine şi în 2013 numărul asistenţilor personali şi ai însoţitorilor persoanelor cu handicap grav. Proiectul de hotărâre a fost aprobat luni în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Este vorba mai exact despre 220 de asistenţi personali şi de 330 de însoţitori.

În acest an, autorităţile locale târgujiene vor menţine numărul asistenţilor personali şi ai însoţitorilor persoanelor cu handicap grav. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, luni, în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Este vorba mai exact despre 220 de asistenţi personali şi de 330 de însoţitori. La ora actuală, atât asistenţii personali, cât şi însoţitorii persoanelor cu handicap sunt la zi cu salariile. „În prezent avem în plată 212 asistenţi personali şi 297 de persoane indemnizate. Toţi şi-au primit salariile aferente lunii decembrie şi urmează ca în februarie să încaseze banii pentru luna ianuarie. Trebuie precizat fiecare asistent primeşte lunar o sumă în valoare de 610 de lei”, a explicat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Atribuţiile asistentului personal
Asistentul personal are atribuţii, sarcini şi responsabilităţi multiple: asigură alimentaţia corespunzătoare deficienţei; serveşte masa respectând orele de masă, asigurând vesela şi condiţiile igienico-sanitare; alimentează direct sau sprijină bolnavii care au nevoie de astfel de ajutor, urmărind educarea şi formarea deprinderilor de autonomie; asigură igiena corporală a bolnavilor, a lenjeriei de corp, articolelor de îmbrăcăminte, lenjerie de apt; răspunde de întreţinerea curăţeniei şi măsurilor igienico-sanitare în spaţiile de locuit; asigură aplicarea tratamentelor prescrise de medici, sesizând la timp semnele de boală sau acutizare şi ia măsurile ce se impun; respectă şi sprijină realizarea planurilor de recuperare indicate de specialişti – kinetoterapie, ergoterapie, terapie ocupaţională iniţiată de centrele de recuperare; stimulează personalitatea persoanei pe care o are în îngrijire, stabilind relaţii afective cu aceasta; execută şi alte sarcini specifice profilului postului pe care îl ocupă, dispuse de medici sau de Primăria municipiului Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here