Asistenţii comunitari încă mai rămân în subordinea primăriilor

152

dspPână la intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătăţii, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari rămân în subordinea primăriilor. Deşi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj aştepta să-i preia cel mai târziu în vara acestui an, acum spune că încă nu se ştie ce se va întâmpla cu noua lege.

În proiectul legislativ recent retras exista o prevedere prin care se dorea ca asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari să fie preluaţi de către Direcţia de Sănătate Publică. Potrivit conducerii DSP Gorj, prin aplicarea respectivului act normativ s-ar fi urmărit întărirea structurii Direcţiei de Sănătate Publică. Aceştia urmau a fi coordonaţi de DSP, dar lăsaţi tot în teritoriu.

Se amână preluarea asistenţilor şi mediatorilor

Dat fiind faptul că proiectul legislativ a fost retras şi că nu se ştie exact când va apărea următorul, a rămas o incertitudine şi preluarea asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari. „La nivelul judeţului Gorj avem în teritoriu în jur de 17 asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Deocamdată ei rămân la primării până la apariţia noii legislaţii în domeniul sănătăţii. În proiectul care a fost retras era prevăzută preluarea acestora de către DSP pentru întărirea structurii instituţiei noastre. Ei urmau să fie coordonaţi strict de noi, dar rămâneau tot în teritoriu, pe lângă cabinetele medicilor de familie, unde să ajute la campaniile de vaccinare, la realizarea programelor naţionale de sănătate şi aşa mai departe”, a explicat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj. Distribuirea asistenţilor comunitari în teritoriu a fost făcută de către Direcţia de Sănătate Publică. Ulterior, conducerea DSP Gorj spune că asistenţilor şi mediatorilor li s-au dat alte atribuţii, care nu le reveneau de drept, neavând nicio legătură cu formarea lor profesională. Tocmai de aceea, după preluarea lor de către DSP, deşi aceştia îşi vor desfăşura activitatea tot în teritoriu, vor fi coordonaţi de către această instituţie. Ei vor fi nevoiţi să raporteze săptămânal toate activităţile realizate.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here