Asistent maternal – meserie de criză

139

centrul maternal (35)Asistenţii maternali din judeţul nostru nu se lasă speriaţi de criza financiară şi nu renunţă la copiii pe care îi au în plasament.

Deşi posturile sunt blocate şi nu se mai fac angajări în sistem de mai bine de un an, încă există cereri puse pe lista de aşteptare pentru persoanele care vor să devină asistenţi maternali.Circa o mie de lei, la atât se ridică, cu aproximaţie salariul unui asistent maternal. Deşi nu este vorba despre o sumă mare, aceste persoane nu renunţă la meserie. În total, în judeţul nostru există, potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, Ninela Gruia, nu mai puţin de 130 de asistenţi maternali activi. Aceştia au grijă de aproximativ 170 de copii din sistem. Gruia, crede că asistenţii maternali sunt o categorie chiar fericită de angajaţi ai instituţiei şi asta pentru că salariile lor nu au scăzut foarte mult în ultimul timp. „Au pierdut aproximativ 20% din salariu ceea ce este puţin faţă de alte categorii de salariaţi din cadrul direcţiei. Asistenţii maternali au rămas cu foarte multe sporuri aşa că nu a fost nevoie să renunţe la copii, aşa cum am văzut că se mai întâmplă în restul ţării”, a declarat Gruia.

Sporuri pentru îngrijire

Chiar dacă este o meserie destul de grea care presupune îngrijirea unor copii, unii dintre ei având chiar probleme de sănătate, asistenţii maternali nu vor să renunţe. Pentru ei a devenit un mod de viaţă şi, de asemenea, s-au obişnuit cu micuţii care acum fac parte din familia lor.

Salariul de bază al unui asistent maternal porneşte de la 700 de lei şi poate ajunge şi la 900. La acesta se adaugă un spor de 15% pentru toţi asistenţii maternali, încă 15% pentru cei care au în plasament doi sau mai mulţi copii şi încă 25% pentru cei care îngrijesc unul sau mai mulţi copii cu handicap. În cadrul DGASPC Gorj, potrivit Ninelei Gruia, cel mai mare venit al unui asistent maternal ajunge la circa 1400 lei, dar în cazuri destul de rare.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here