Asistată orfană, decedată în centrul de la Vădeni! Poliția a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă

744

O persoană asistată a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi “Bâlteni”, instituție aflată în subordinea DGASPC Gorj, a decedat, sâmbătă noaptea, în urma unui stop cardio-respirator. Pentru salvarea beneficiarei de 47 de ani s-a chemat un echipaj de ambulanță și chiar poliția, dar, din păcate pentru aceasta nu s-a mai putut face nimic. O anchetă a instituției în acest caz nu s-a impus, dar poliția a constituit un dosar penal pentru ucidere din culpă(moarte suspectă). DGASPC Gorj s-a ocupat de înmormântarea femeii, suportând costurile care se impun pentru înhumarea creștinească a orfanei. Jana Trunchi, șefa centrului din Vădeni, spune că persoana decedată era asistata instituției de la puțin timp după naștere, femeia simțindu-se rău cu două săptămâni în urmă, la acel moment fiind internată pe secția ATI a Spitalului Județean.

În Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi “Bâlteni” din Târgu-Jiu se aflau, în îngrijire, până sâmbătă, 170 de persoane cu handicap grav. Majoritatea asistaților de aici și-au depășit însă perioada de viață stabilită de diagnosticele grave pe care le au. Cu toate acestea, mortalitatea în centru este redusă, anual doar 1-2 persoane pierzându-și viața, în urma luptei cu boala.

Din leagăn, direct la “Bâlteni”
Unul dintre norocoșii asistați ai instituției a fost până la finalul săptămânii trecute și femeia de 47 de ani, care nu era căzută la pat, dar, cu toate acestea, a făcut un stop cardio-respirator ce i-a fost fatal. Jana Trunchi, șefa centrului, spune că femeia suferea de oligofrenie de gradul I și, deși manifestase o stare bună de sănătate în ultimele zile, a decedat. Aceasta era unul dintre vechii pacienți ai centrului înființat în anul 1974 la Bâlteni și mutat apoi, în ultimii ani, la Târgu-Jiu. “Aceasta a mai fost internată pe ATI cu două săptămâni în urmă. Din cauza problemelor sale de sănătate i s-au făcut atunci toate investigațiile medicale. La întoarcere părea că este bine, nu era căzută la pat. Din nefericire, sâmbătă dimineața, în jurul orelor 3-3.30, a făcut stop cardio-respirator și deși am apelat la 112 și a venit o ambulanță, a murit. Și poliția a venit. Marți, a fost înmormântată, iar pentru asta ni s-a eliberat de la Parchet un act care să permită asta, iar DGASPC a suportat toată cheltuiala, ea fiind orfană. De altfel a fost adusă la centru direct din leagăn”, a spus Jana Trunchi. Cum se procedează în astfel de cazuri, poliția a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă(moarte suspectă), iar, conform IPJ Gorj, cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc decesul femeii.

Ajutor creștinesc
Laurențiu Diaconescu, directorul DGASPC Gorj, a precizat că instituția pe care o conduce a contractat o firmă de servicii funerare, care s-a ocupat de înmormântarea beneficiarei. “Marți, a avut loc înmormântarea, noi am cumpărat cele necesare și am cerut și sprijin unei firme din Târgu-Jiu de servicii funerare. Am suportat toate cheltuielile, am solicitat loc la cimitir, din cele ce ne sunt rezervate. Nu s-a impus o anchetă pentru că decedata avea probleme grave de sănătate și mai mult am primit acordul procurorului de caz pentru a o înmormânta. În centrul respectiv toți beneficiarii sunt cu boli extrem de grave, iar astfel de incidente sunt oarecum uzuale”, a declarat directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here