Asiguraţii care nu au card de sănătate beneficiază de servicii medicale fără adeverinţă

1945

Începând cu data de 1 septembrie, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, cărora li s-a emis cardul de sănătate. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj (CJAS) precizează că asiguraţii cărora nu li s-a emis cartela electronică vor beneficia în continuare de servicii medicale fără prezentarea acesteia şi fără a fi nevoie de un alt document, cum ar fi adeverinţa înlocuitoare a cardului.

Asiguraţii din judeţul nostru, care nu au intrat în posesia cardului de sănătate pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS sau se pot adresa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. „Asiguraţii care apar ca neavând emis cardul naţional de asigurări sociale de sănătate vor beneficia în continuare de servicii medicale fără prezentarea acestuia şi fără a fi nevoie de un alt document, cum ar fi adeverinţa înlocuitoare a acestuia”, menţionează Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate face precizarea că furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale nu vor trimite pacienţii la casa de asigurări de sănătate decât dacă, după verificarea instrumentului electronic, care poate fi accesat pe site-ul CNAS, aceştia apar neasiguraţi.

Servicii acordate fără prezentarea cardului
Deşi cardul a devenit obligatoriu, există, totuşi, o serie de situaţii în care se vor acorda servicii medicale fără a fi necesară prezentarea acestui document. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului, accesul la servicii medicale se va realiza în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, cu termen de valabilitate de trei luni. Beneficiază de servicii medicale fără card şi cei care l-au pierdut sau deteriorat, dar şi cei ale căror date personale s-au modificat ulterior emiterii cardului de sănătate. În aceste cazuri, asiguraţii trebuie să prezinte o adeverinţă înlocuitoare, care are o valabilitate de 60 de zile de la data emiterii.
Totodată, în asistenţa medicală spitalicească utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea şi externarea din spital, cu excepţia următoarelor situaţii: dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare, ca şi caz transferat, iar la externare, pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here