Asigurările au scos banii pentru ambulanţa lui Manţog

198

deschidereDupă doi ani de zile, firma de asigurări care încheiase o poliţă cu Ministerul Sănătăţii, pentru ambulanţa distrusă în iarna lui 2009 de bolidul mânat de Ionel Manţog, a achitat, în sfârşit, o parte din valoarea salvării.

Banii au ajuns însă în “buzunarul” Ministerului Sănătăţii, care nu dă semne că ar vrea să facă o altă investiţie şi să înlocuiască autospeciala avariată cu alta nouă. Asta însă în situaţia în care la Motru este impetuos necesară o altă ambulanţă, iar Ionel Manţog nu mai poate fi pus la plată, el fiind absolvit de vină într-un proces în care nicio unitate medicală nu s-a constituit parte civilă, mulţumindu-se să aştepte doar încasarea asigurării ambulanţei.

Banii pe asigurarea ambulanţei avariate au ajuns, în această vară, iniţial, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă(SJA) Gorj, care i-a transmis însă în contul Ministerului Sănătăţii, proprietarul de drept al maşinii. “Am recuperat toţi banii pe casco, la valoarea asigurării, şi i-am şi trimis la Ministerul Sănătăţii. Ministerul este cel care asigură ambulanţele, noi doar le exploatăm”, a precizat Marinică Niculescu, managerul SJA Gorj.

Substaţia Motru stă şi rabdă

Astfel, în ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii s-a ales cu o parte din valoarea autospecialei, care se ridică undeva la 100.000 de euro, până în prezent substaţia de la Motru nu a primit însă o ambulanţă în locul celei distruse în accidentul de la Cîlnic. Aici se lucrează chiar cu maşini casate, dar acest lucru nu pare că influenţează în vreun fel oficialii Ministerului Sănătăţii. Nu acc mantog 005ajută cu nimic nici faptul că angajaţii substaţiei se plâng că se descurcă foarte greu cu maşinile pe care le au acum în dotare. De altfel, la substaţia Motru sunt funcţionale, acum, două autosanitare de tip B şi două de tip A. Ambulanţa distrusă în accidentul din 2009 din Cîlnic era de tip B, fiind achiziţionată cu doi ani înaintea accidentului produs de Ionel Manţog. Maşina parcurgea lunar în jur de 4000 de km iar în momentul accidentului înregistrase deja 80.000 de km. Maşina a fost transportată, imediat după producerea accidentului în Service-ul Wolkswagen din Târgu-Jiu, aici unde a fost examinată şi de organele de anchetă.

Vin trei ambulanţe noi, la Gorj

Niculescu dă însă asigurări că lucrurile ar putea să se rezolve şi asta ca urmare a unor promisiuni făcute recent de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Astfel, săptămâna trecută, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj a participat la o întâlnire cu secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Cristian Irimia, la care au fost prezenţi toţi directorii serviciilor judeţene de salvare din ţară. Cu această ocazie, reprezentantul ministerului ar fi anunţat că în judeţul nostru vor mai veni trei autosanitare. “Domnul Arafat trebuia să participe, dar a lipsit, a participat doar domnul Irimia şi nu am aflat foarte multe noutăţi. Dânsul ne-a anunţat repartiţia ambulanţelor pe fiecare judeţ, iar Gorjul are trei ambulanţe noi repartizate. E bine pentru noi, încă trei din toamnă. Ne-ar trebui mai multe, dar ne descurcăm”, a spus Marinică Niculescu, directorul SJA Gorj. Maşinile vor fi repartizate în funcţie de necesităţi, substaţia de la Motru figurând, cu siguranţă, pe listă. Acum în parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj se află 36 de salvări funcţionale, care asigură acoperirea cazurilor pe întreg judeţul.

Vâlceanu s-a pensionat

Dacă o astfel de maşină ar ajunge însă la Motru, asistentul care se afla în autospeciala dată peste cap în accidentul provocat de Manţog nu se va putea bucura de noua maşină. Asistentul s-a pensionat de curând iar la procesul pe care l-a avut cu Manţog, în 2010, s-a împăcat cu cel care i-a distrus sănătatea, schilodindu-l în urma accidentului. De altfel, Manţog a scăpat de procesul în care era acuzat de vătămare corporală din culpă în noiembrie 2010 şi asta ca urmare a înţelegerii sale cu Vâlceanu. Atunci la proces nici Spitalul Judeţean Târgu-Jiu şi nici Spitalul de Urgenţă Floreasca din capitală nu s-au constituit părţi civile, Manţog fiind absolvit de vreo vină.

Minodora Sucea, Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here