Asigurarea unor spaţii speciale pentru producătorii de miere, o idee excelentă

135

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin doreşte ca pe viitor să iniţieze un proiect ce vizează promovarea produselor apicole româneşti în străinătate dar şi asigurarea unor spaţii speciale pentru ca producătorii de miere să îşi poată vinde produsele.

Acum o săptămână, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a explicat ca va face eforturi pentru a implementa un proiect în acest sens. „Este important ca producătorul să îşi poate vinde marfa singur, la preţuri decente, astfel având de câştigat şi el, şi cetăţeanul care cumpără. Am obţinut fonduri în plus la rectificarea bugetară, dar în agricultură banii sunt întotdeauna insuficienţi. Dorim să iniţiem un program de promovare a produselor apicole româneşti în străinătate. La fel şi pentru agricultura eco şi biologică. Facem, însă, eforturi mari să putem duce acest buget până la sfârşitul anului”, a spus ministrul Daniel Constantin.

Ar fi un gest excelent!
Producătorii de miere de albine de la Gorj ar fi încântaţi de acest demers, după cum spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, sucursala Gorj. “Da, cunosc această iniţiativă a ministrului şi sunt total de acord cu ea, ar fi un gest excelent. Apicultorii din asociaţie, 1400 la număr, au înregistrat, în acest an, în jur de 12 tone de miere, însă mulţi dintre oameni o ţin acasă. S-a scos 30 % din ce se scoate într-un an bun. La noi la asociaţie preţul unui borcan de miere variază între 13-15 lei, oricum mult mai ieftin decât preţul actual al pieţii”, a precizat Adrian Cernitoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, sucursala Gorj.

Mierea se exportă în UE
Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, apicultorii au produs anul trecut 21.000 de tone de miere, din care peste 60% din aceasta a fost exportată preponderent în ţările UE. Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria, dar şi SUA. Canada, Japonia sau China s-au numărat printre ţările care au cumpărat mierea românească. Anul acesta, datorită condiţiilor meteorologice mai puţin favorabile, producţia de miere s-a înjumătăţit faţă de 2011.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here