Asfalt pentru prima dată în patru sate de lângă Târgu-Jiu

2564

Comuna Stănești, aflată la nici 15 kilometri de municipiul Târgu-Jiu, într-o zonă pitorească, la poalele munților Vâlcan, suferă la capitolul infrastructură. Aici, în jumătate din comună nu este palmă de asfalt, drumurile fiind doar pietruite. Autoritățile locale speră ca, până la sfârșitul anului, să poată moderniza mai bine de patru kilometri de drumuri comunale. Investiția depășește 3,6 milioane de lei, iar lucrările au fost deja scoase la licitație.

Concret, investiția presupune modernizarea DC143 Polata-Stănești, pe o lungime de 4,4 kilometri. Satele Bălani, Căleşti, Măzăroi și Obreja vor vedea pentru prima data asfalt. Investiția se realizează atât cu bani de la buget, cât și cu fonduri guvernamentale.
„Sunt bani din fondul de rezervă al Guvernului și vom primi fonduri și la rectificarea bugetară din această lună. Investiția va fi și cu bani de la bugetul local. Patru sate vor fi asfaltate. Anul acesta vrem să reabilităm, să finalizăm, cei 4,4 kilometri de drum”, a declarat primarul Ștefan Blideanu.
Investiția a tot fost promisă localnicilor. Iar acum este anunțată în campanie electorală. Primarul acuză lipsa fondurilor pentru demararea lucrărilor. „Nu am avut fonduri, pentru că cei de la Consiliul Județean ne-au dat zero lei, ne-au respins proiecte. Ar fi trebuit să ajute comuna Stănești. Aici a fost primar PSD timp de 16 ani, iar proiectele care au fost depuse pe PNDL, pentru drumuri, nu au fost aprobate tot de același PSD”, reclamă primarul Ștefan Blideanu.
Potrivit caietului de sarcini, lucrările includ refacerea structurii rutiere, realizarea de sisteme de colectare și evacuare ape pluviale, drumuri laterale și accese la proprietățile sătenilor. Valoarea estimată a investiției este de 3.605.162 de lei fără TVA.
Firmele de construcții, interesate de lucrare, au termen până pe 21 august să depună ofertele.

Proiect pentru alte două drumuri
Și nu sunt singurele drumuri neasfaltate. „Mai avem și satele Curpen și Vălari, lucrăm la proiect, la documentație, cadastrare, pentru a-l depune săptămâna viitoare la Compania Națională de Investiții. După realizarea acestor investiții, vor mai rămâne doar ulițele neasfaltate, dar pe acestea le vom face cu bani de la bugetul local”, mai spune Blideanu.
Primarul spune că a încercat să obțină fonduri europene pentru drumuri, dar proiectul i-a fost respins la finanțare. „Am depus proiectul pentru asfaltare drumuri pe 6,7 kilometri, în satele Obreja, Măzăroi, Călești, Bălani, Curpen spre Vălari și o porțiune din Vaidei, dar după vizita AFIR Craiova, au declarat proiectul neeligibil. Ne-au tăiat din punctaj, am rămas cu 48 de puncte, insuficiente, pentru că nu avem de unde mai obține punctaj. Pentru că dacă aveam drum național, mai luam șapte puncte, la populație am pierdut iarăși ceva punctaj și în felul acesta ne-au declarat neeligibili”, spune Blideanu, care și-a pus speranța acum în fondurile alocate de guvern.
În comuna Stănești trăiesc peste 2.000 de locuitori.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here