Asasinul condamnat în cazul Țundrea, dus în fața judecătorilor pentru eliberarea condiționată

719

Adevăratul criminal din cazul Țundrea a ieșit din Penitenciarul Târgu-Jiu, la sfârșitul săptămânii trecute, însă doar pentru a fi prezentat în fața judecătorilor. Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate a solicitat eliberarea condiționată a bărbatului din Pojogeni, însă, pentru a doua oară, în ultimii doi ani, instanța a respins acțiunea și a decis ca Gheorghe Avram să rămână după gratii, până în 2017. ”Respinge propunerea de liberare condiţionată a persoanei condamnate Avram Gheorghe, formulată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Târgu-Jiu. Stabileşte termen pentru reînnoirea cererii sau propunerii la data de 11 ianuarie 2017. Obligă petentul condamnat la plata către stat a sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”, au decis magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu.
Bărbatul de 46 de ani, pentru care Marcel Țundrea a stat nevinovat 12 ani în închisoare, este considerat unul dintre cei mai cunoscuți criminali din istoria României. Deși a ajuns după gratii în 2011, pedeapsa de 25 de ani de închisoare stabilită la Curtea de Apel Craiova pentru crima din 1992 se apropie de final, întrucât, în trecut, a mai stat o perioadă lungă în pușcărie pentru un alt omor. ”Scade perioada executată de la 18 august 1992 – 31 mai 1993, 31 ianuarie 1995 – 21 iulie 2009 şi de la 01 februarie 2011 la zi”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție a României.tundrea
Gheorghe Avram se află în Penitenciarul Târgu-Jiu, întrucât mai are de executat mai puțin de cinci ani de închisoare. Acesta a mai cerut eliberarea condiționată și în luna octombrie a anului trecut, însă solicitarea a fost respinsă. Gheorghe Avram, din satul Pojogeni, are două crime la activ. În 1992, Mioara Gherasie, o minoră de 13 ani a fost găsită moartă pe malul unui râu din localitate. Minora avea capul spart cu o piatră. Ulterior, medicii au constatat că fusese violată. La scurt timp, considerat vinovat, arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare a fost Marcel Țundrea. 12 ani mai târziu, în 2004, procurorul Emil Moța a redeschis dosarul şi a cerut efectuarea unui test ADN. În 2012, adevăratul criminal indicat de testele ştiințifice, Gheorghe Avram, a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare, pe 13 septembrie 2012, însă se afla deja după gratii din luna februarie a anului 2011, când avea calitatea de suspect. Până la arestarea lui Avram au mai fost comise în zonă crime care au rămas cu autor necunoscut, lucrurile revenind la normal după încătuşarea lui. Țundrea a murit în 2007, din cauza unor boli dobândite în puşcărie. Cazul său este considerat cea mai gravă eroare judiciară din istoria Justiției din România.
“Condamnarea lui Țundrea Ilie Marcel pentru omorul săvârșit în data de 16 iunie 1992 asupra victimei Gherasie Mioara reprezintă cea mai mare eroare judiciară din istoria Justiției române. A mai existat un alt caz de mare eroare judiciară, cazul Anca, situație în care Samoilescu Gheorghe a fost condamnat în legătura cu uciderea, în anul 1977, a numitei Broscătean Anca Rodica. Există însă două diferențe esențiale între cele două cazuri. Astfel, condamnarea lui Samoilescu Gheorghe s-a produs anterior anului 1989, în condițiile existenței statului totalitar și, pe de alta parte,Țundrea Ilie Marcel a executat 12 ani de închisoare, comparativ cu Samoilescu Gheorghe care a executat patru ani de închisoare”, s-a precizat în rechizitoriul întocmit în cazul lui Gheorghe Avram. Primele erori ar fi pornit de la procurorul de caz, aflat în prezent la pensie. Anchetatorii au stabilit că Ion Diaconescu, în timpul urmăririi penale efectuate în 1992, ”nu l-a audiat personal pe Avram Gheorghe, deşi acesta era una din ultimele persoane care văzuse victima în viață; nu a atașat la dosarul de bază al cauzei pe care l-a trimis în instanță, lăsând la urma dosarului de la parchet, procesul-verbal de percheziție domiciliară efectuată la Avram Gheorghe, declarația mamei acestuia, precum și un supliment de declarație luat lui Avram Gheorghe de către căpitanul Marcu Ion; a dispus internarea lui Țundrea Ilie Marcel la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Gorj, în vederea efectuării unei expertize psihiatrice, înainte de a începe urmărirea penală față de acesta, internarea a avut loc în perioada 25.06.1992- 01.07.1992, iar urmărirea penală a fost începută în data de 13.07.1992 și înainte de a-l audia personal; la momentul dispunerii expertizei psihiatrice, deși nu existau probe care să-l incrimineze pe Țundrea Ilie Marcel a consemnat în ordonanță faptul că acesta a violat-o și a ucis-o pe Gherasie Mioara”. Mai mult, fostul procuror ar fi influențat un martor să declare că l-a văzut pe Țundrea lângă victimă la data și locul săvârșirii faptei.
Țundrea și Avram au locuit în același sat, iar într-o perioadă au fost și colegi de celulă în Penitenciarul Târgu-Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infracțiuni, inclusiv crimă, produse după încătușarea lui Țundrea.
Marcel Țundrea a murit pe 18 ianuarie 2007. Acesta a spus de mai multe ori că, după părerea sa, adevăratul autor al crimei de la Pojogeni este Gheorghe Avram, mai ales că avusese discuții personale cu el.
Cazul a fost preluat în 2011 de reprezentanții Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului instanței supreme, ancheta fiind coordonată la acea vreme de procurorul-șef Marius Iacob.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here