Artiștii ȘPA Târgu Jiu au marcat Ziua Națională a României alături de românii din Heidelberg

1312

”Ziua Națională a României”, ediția I, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost sărbătorită în avans sâmbătă, 25 noiembrie 2023, la Heidelberg, în Germania, acolo unde o echipă din cadrul Școlii Populare de Arte Târgu Jiu s-a deplasat.

”Comunitatea de români din Heidelberg a reușit să ne impresioneze prin entuziasmul și interesul manifestat pentru cultura și meșteșugurile românești. Participarea activă și receptivitatea publicului au arătat dorința puternică de a păstra și promova tradițiile și valorile românești în străinătate”, a transmis conducerea ȘPA Târgu Jiu.
Seara a fost deschisă într-un mod solemn, cu Imnul Național al României, interpretat magistral de Yasmine Polacek. Maria Loga, Carmen Felicia Sarcină, Ştefan Popescu, Maria Violeta Cojocaru, Yasmine Polacek, Lorena Tudorescu și Andrei Ciotor, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu”, dirijor Andrei Carcalicea, au oferit un spectacol extraordinar, evidențiind bogăția și diversitatea muzicii populare românești. Totodată, Ansamblul de dansuri populare ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești a pregătit suite impresionante de dansuri tradiționale din diverse zone ale României. Dansatorii au arătat eleganță și precizie în fiecare mișcare, transmițând atât tehnică impecabilă, cât și pasiune pentru tradițiile românești. Grupul de fluierași din Drăgotești a adus o notă distinctivă de autenticitate și tradiție în cadrul evenimentului nostru.
De asemenea, demonstrațiile meșterilor populari Claudia Drăghescu, Daniel Preduț și Tiberiu Ecovescu, au stârnit interesul participanților, aceștia fiind dornici să descopere și să învețe mai mult despre meșteșugurile tradiționale românești. Seara s-a încheiat într-un mod deosebit. Alături de soliști și de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu”, cei prezenți au cântat cu pasiune și mândrie ”Noi suntem români”, una dintre cele mai frumoase melodii ale poporului nostru.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here