Arta Feng-Shui în amenajările peisagere – Principii şi elemente simbolice

636
Teodora Peagu222.Revenind la arta “Feng-Shui”, scoatem în evidenţă că fiecare principiu care o alcătuieşte are rolul lui bine definit în formarea şi menţinerea unui echilibru de care noi oamenii avem nevoie.
Unul dintre importantele principii ale artei ,,Feng-Shui” îl reprezintă ,,Chi”, este de fapt o energie invizibilă care circulă în ,,cer şi pe pământ” aducând odată cu ea forţa vieţii.
Acest concept apare cam peste tot, începând de la arta şi filozofia chinezească până la poezie, acupunctură şi medicină naturistă.
“Chi-ul” controlează forţa vitală focalizând la maxim efectele pozitive pe care le emană. Energia ,,Chi” poate avea un traseu foarte liniştit cu un circuit sinuos, numai, dacă se pune accent mai mult pe naturaleţea locului amenajat.

De aceea în amenajările peisagere trebuie folosiţi arbori şi arbuşti cât mai viguroşi, aleile line, uşor curbate iar construcţiile (clădirile, podurile, zidurile etc.) să nu fie foarte rigide şi să nu formeze unghiuri sau colţuri ascuţite, astfel “energia”poate întâlni obstacole pe traseu provocând un “Chi” negativ sau ,,Sha”.
Această forţă care ne înconjoară nu poate influenţa într-o oarecare măsură : viaţa, personalitatea şi modul de a gândi în anumite momente, făcându-ne astfel, să fim ceea ce suntem noi cu adevărat. Iată că acest ,,Chi” a fost împărţit în cinci elemente simbolice: ,,Apă, Pământ, Lemn,Metal şi Foc”. Aceste elemente se ghidează şi se alimentează unele din altele într-o ordine bine determinată.
Primul element este “Lemnul”-aşa cum primăvara deschide pleiada anotimpurilor şi readuce plantele la o nouă viaţă aşa şi lemnul este primordial, reprezintă originea şi locul de pornire a celorlalte patru elemente, el fiind simbolul unei vieţi noi.
Plantele lemnoase care scot în evidenţă acest element sunt: “Pinul, Prunul şi Bambusul” aceşti “trei prieteni ai iernii” sunt utilizaţi cel mai des în amenajările grădinilor fung-shui, deoarece împreună crează un ambient plăcut, iar combinaţia dintre conifere şi foioase fac din acea grădină un adevărat parc natural.
Focul– este elementul care reprezintă vara, căldura toridă şi razele solare, focul posedă cel mai mult “Yang” dintre toate celelal-te elemente, despre forţele “yang” şi “yin” vom discuta în următorul articol.
Plantele folosite în amenajările spaţiilor verzi, sunt cele pe nuanţă de roşu aprins, vulcanic şi avem ca specii: ”Canna Indica”, “Salvia Splendens“, “Petunia (Hibrida) Hibrida”, “Papaver Orientale” şi multe altele.
Metalul– este soluţia care se întâlneşte în toate formele, începând de la compoziţia aurului, argintului şi bronzului până la cea a cuprului, în fiecare dintre acestea existând câteva variaţii metalice. Toate accesoriile confecţionate din metal: bănci, garduri, pergola, au forme rotunjite, plăcut finisate, armonizându-se perfect cu tot ceea ce este în jur. Şi aici avem o plantă care reprezintă acest element şi anume “Iarba de pampas” este o specie erbacee care emană “putere şi rezistenţă” în cultura chineză.
Apa – este elementul care însufleţeşte globul, fără acest element pământul şi omenirea nu ar exista.
În amenajările grădinilor şi parcurilor în stil “Feng-Shui”, apa are un rol hotărâtor, ea trebuie să fie cât mai curată şi dacă se poate curgătoare.
Lacurile, iazurile, râurile sau fântânile din metal sunt propice locului care se amenajează, de evitat în schimb folosirea fântânilor care au vasele de ceramică sau teracotă, deoarece acestea stagnează efectele apei.
Cea mai folosită plantă acvatică este specia ,,Aster” care simbolizează “voinţa şi seriozitatea”. Împăraţii chinezi în învăţăturile “Feng-Shui” considerau că “apa a fost dintotdeauna sinonim al puterii”, Pământul-chiar dacă este ultimul descris , este de fapt elementul definitoriu, datorită “lui, existăm şi ne construim viaţa”. Revenind la partea simbolică a “pământului”, în amenajări se pot folosi statui din lut de diferite forme şi dimensiuni, pietre din granit, ghivece de teracotă cu pământ unde pot fi plantate diferite specii de flori şi arbuşti, avem ca reprezentant al “păcii şi stabilităţii” specia “Clematis”.
Toate aceste elemente se folosesc împreună în formarea unui decor şi a unor peisaje naturale care să scoată în evidenţă puritatea şi longevitatea acestei arte. Exact cum “simbolul” Jocurilor Olimpice este format din cinci zale care interferează una cu cealaltă şi aceste cinci elemente sunt strâns legate între ele, comunică şi acţionează concomitent pentru a forma un “Chi” pozitiv.
(Va urma)
Ing.peisag.Teodora Maria Peagu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here