Arta de a fi judecător

980
tribunal_sala_de_judecata_27În orice domeniu de activitate, orice meserie ar îmbrăţişa omul, în orice activitate s-ar perfecţiona, dacă toate, nu le va face cu dragoste, cu devotament, cu toată dăruirea, nu va avea satisfacţia dorită. Meseria pe care şi-o alege omul, trebuie să o practice cu o deosebită artă. Fără a fi artist în tot ceea ce faci, niciodată nu vei avea satisfacţii, sentimentul datoriei împlinite.

Pornind de la aceste considerente, pot afirma, fără teama de a greşi, că a fi judecător este o adevărată artă. Cine nu reuşeşte aşa ceva, e mai folositor, pentru sine şi mai ales pentru societate, să-şi schimbe meseria.
Câteva cazuri, la care am asistat, vor avea darul de a vă convinge, că a fi judecător este o adevărată artă.
Aveam năravul – că acum nu-l mai am – că atunci când mă aflu într-o localitate, cu judecătorie, dacă timpul îmi permitea, să asist la felul cum se judecă anumite cauze
La Judecătoria Novaci, am asistat la un proces de divorţ. Preşedintele completului de judecată era o doamnă de vârstă mijlocie. Cei doi soţi, aflaţi în divorţ, aveau o fată de 13 ani, elevă în clasa a VI-a gimnazială. Judecătoarea a cerut să stea de vorbă, mai întâi cu fata împricinaţilor. A întrebat-o cum o cheamă, în ce clasă este, dacă a luat premiul la sfârşit de an şcolar şi apoi „Tu, dragă Mariana cu cine vrei să rămâi: cu mama sau cu tata?” – „Eu vreau să rămân cu amândoi – „Când vei fi mare ce vrei să te faci? – „Eu vreau să mă fac judecătoare” – „De ce vrei tu să te faci judecătoare?” – „Ca să împac pe cei ce vor să se despartă, aşa cum vor să facă părinţii mei”. – „Spune tu, Mariana care din părinţii tăi este mai vinovat când îi apucă cearta”. – Mai vinovat este tata, mai ales când ia un pahar de vin în plus. Atunci îi spune vorbe urâte, uneori o şi bate, de trebuie să intru eu între ei”.
Atunci judecătoarea s-a adresat celor doi soţi – „aveţi o comoară de fată, ceea ce şi-ar dori mulţi părinţi. Nu o meritaţi”.
-Mariana, du-te cu părinţii afară şi convinge-i să se împace. Dacă reuşeşti, vino să ne spui”.
Mariana şi-a luat părinţii de mână şi au ieşit din sală, dar după foarte puţin timp au revenit. Mariana a strigat: – „Doamnă judecătoare, părinţii mei s-au împăcat. Sunt aşa de fericită”.
Judecătoarea s-a adresat soţului vinovat – „Treci de sărută mâna soţiei, cere-i iertare şi promite că n-o s-o mai superi niciodată. Neavând încotro, bărbatul s-a supus. Atunci în sală, ropot de aplauze.
Am zis aşa, ca pentru mine „Sărut mâna doamnă judecătoare. Este o adevărată artist”. N-am putut afla care este numele acestei onorabile doamne.
În ziarul „Gorjeanul” – 24 aprilie 1998 – am semnat articolul „ Moş Clipici la tribunal”. Faţă de cele consemnate în acel articol, pot să adaug: „Moş Clipici a fost mai artist decât judecătorul de atunci”. Altădată, am asistat la un proces, în sala Tribunalului Gorj. O judecătoare îi punea unei bătrâne felurite întrebări. La răspunsurile bătrânei, judecătoarea spunea doar atât „nu-i relevat”. După mai multe întrebări, bătrâna a întrebat: „Ce nu este doamnă, că eu nu înţeleg nimic”. S-a mers mai departe cu întrebările şi răspunsurile şi cu „nu-i relevant”. Revenind în sală, bătrâna a întrebat „Ce spuse doamnă, că eu nu înţelesei nimic”. Arta judecătorului constă în calitatea de a se coborî la nivelul oamenilor, care poate nu au nici clase primare. Dar…
În alt caz, judecătorul spune unei bătrâne, „Pune-ţi avocat”.
-„ Nu am bani domnule preşedinte” – „Trebuie să ai avocat. Îţi recomand eu unul bun” – „Nu pot domnule preşedinte. Nu am bani. Mă lipsesc de peticul pentru care mă judec, care nu face cât banii avocatului”. Ciudată ofertă a judecătorului.
Altădată, la Judecătoria Tg –Jiu, preşedintele interoga un martor. Martorul se bâlbâia, spunea ce spunea şi o lua de la început. Judecătorul a mirosit că e vorba de o mărturie mincinoasă şi l-a sucit în toate felurile cu întrebările lui. Până la urmă, i-a zis martorului – fii cinstit şi spune cine te-a învăţat să spui aşa? – „Reclamantul, domnule preşedinte”. – Pentru mărturie mincinoasă ar trebui să te arestez. Ai fost sincer, te iert, dar să nu mai faci aşa ceva în viaţa dumitale. Judecătorul a dovedit că este artist în meseria sa. Ferice de popoarele, ai căror judecători, fac ca prin arta lor, adevărul şi dreptatea să triumfe.
Emanoil CINTEZĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here