Când citim lista de ingrediente a unui produs, trecem repede cu vederea cuvântul „aromă” pentru că ni se pare firesc ca alimentele să fie aromate. Însă ar trebui să ne uităm mai atent la cuvântul „aromă”, aşa cum am început să facem în cazul aditivilor, deoarece majoritatea aromelor sunt artificiale şi sunt realizate prin procedee chimice dăunătoare pentru organism.
Chiar şi în cazul în care pe produs există menţiunea „aromă naturală” nu trebuie să ne bazăm pe această afirmaţie, întrucât acest tip de arome se realizează prin procedee care utilizează fie microorganisme, fie diverse surse vegetale, iniţial naturale, dar obţinute tot prin procedee chimice.
De ce să ocolim aromele artificiale?
Utilizarea frecventă şi pe termen lung a aromelor artificiale este considerată nefastă din mai multe considerente. Nu se cunosc efectele pe care le au asupra sănătăţii aromele sintetice sau cele fals naturale, mai ales când sunt consumate frecvent şi pe termen lung. Compoziţia chimică a aromelor face ca mâncarea consumată să nu poată fi controlată.
Există riscul ca, atraşi de gustul deosebit de bun al mâncărurilor aromate, să nu ne oprim la porţii normale şi să mâncăm excesiv. Pe măsură ce porţiile alimentare cresc, ne trezim şi cu kilograme în plus. S-a dovedit că prin renunţarea la produsele modificate industrial s-au obţinut rezultate bune în demersul scăderii greutăţii corporale.
Prepară mâncarea acasă!
Dacă optăm pentru produsele obţinute industrial, cu siguranţă că nu vom putea ocoli aromele artificiale. Nu există produs procesat care să nu conţină astfel de arome. Trebuie să evităm produsele prea grase sau prea dulci, dar mai ales produsele puternic aromatizate. Singura soluţie este aceea de a consuma cât de des putem mâncarea preparată acasă, aromată cât mai natural. Ne putem aromatiza mâncarea singuri, prin metode simple şi sănătoase: iaurturile naturale cu dulceaţă de casă sau cu bucăţi de fructe, pasta de tomate cu roşii naturale, salatele cu suc de lămâie etc.
Cristina Răscol