Armata României înființează un batalion de drone militare Bayraktar

738

Armata Română înființează un batalion de drone militare Bayraktar, care vor supraveghea frontiera, spațiul maritim, ori vor fi folosite în misiuni de culegere de informații. Dronele vor fi operaționalizate de Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziția, pentru Forțele Terestre române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de aproximativ 300 milioane USD, scrie Observatorul Militar. La început, dronele vor fi folosite pentru a supraveghea frontiera, spațiul maritim, ori în misiuni de culegere de informații. Ulterior pot fi folosite și pentru apărare.
Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, care va operaționaliza aceste sisteme, este în plin proces de recrutare și de pregătire pentru recepționarea celor 18 aeronave. În același timp, se dezvoltă și infrastructura necesară la Timișoara. Pe viitor, infrastructura de la Timișoara va fi utilă și pentru sistemele Watchkeeper, care vor intra, de asemenea, în dotarea batalionului. Pe lângă infrastructură, operarea noilor sisteme necesită personal pregătit. În acest sens, unitatea, cu sprijinul eșaloanelor superioare, desfășoară un amplu proces de recrutare. O parte din militarii încadrați pe funcții în compania Bayraktar a plecat deja în Turcia, la cursuri asigurate de producător, până în luna iunie. La întoarcerea acestora, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană Timiș va recepționa primul sistem Bayraktar, urmând ca până în primăvara anului viitor să aibă structura integrală dotată cu tehnică nouă și personal instruit, astfel încât să poată să genereze și să operaționalizeze o capabilitate nouă pentru Forțele Terestre și Armata României.
Sistemele Bayraktar TB2 au intrat în mentalul public începând cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte la sol pe întreaga lungime a frontului de peste 900 de kilometri.
Dronele Bayraktar au lovit eficient sisteme de apărare aeriană rusești, centre de comandă și control, noduri logistice și coloane de blindate. În imaginile surprinse din aer, date publicității ulterior, fiecare din noi a văzut cum erau oprite coloanele de blindate înaintând spre Kiev.
Aceste drone au căpătat o imagine mitică, reușind să inspire luptătorii ucraineni și să semene paranoia și nesiguranță în rândul invadatorilor. Acum, după ce caracteristicile războiului s-au schimbat, specificul misiunilor Bayraktar este altul, mai puțin vizibil. Dovedindu-și eficacitatea în misiuni de luptă, sistemele Bayraktar au intrat rapid pe listele de achiziții ale mai multor țări, inclusiv România.
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here