Ariile protejate din Gorj au nevoie de administratori

1090

La nivelul judeţului nostru, există câteva arii protejate, de mici dimensiuni, ce se află în structura Siturilor Natura 200, care nu au administratori, motiv pentru care cei care se încumetă să le administreze şi să prezinte un proiect de management, sunt invitaţi să îşi depună cererile la Ministerul Mediului.

Gorjenii interesaţi să administreze ariile protejate din judeţ pot intra în viitoarea sesiune de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor din structura Situri Natura 2000. Potrivit lui Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediul (APM) Gorj, la nivelul judeţului nostru sunt trei arii protejate dar care nu au administratori. “La nivel de Ministerul Mediului se face o inventariere a ariilor protejate fără administratori, de la nivelul întregii ţări. În judeţul nostru, nu putem vorbi decât despre trei arii fără custode, de mici dimensiuni, parte a Situri Natura 2000. Urmează ca Ministerul Mediului să le scoată la custodie şi atunci cei interesaţi vor putea depune dosare la sediul ministerului. În Gorj există un punct fosilifer fără administrator la Aninoasa, şi alte două zone de dimensiuni mici la Săcelu, fiind zone singulare”, a declarat şeful APM Gorj
Cei care vor să devină custode, fie că sunt persoane fizice sau juridice, publice sau private, trebuie să depună dosarele în format hârtie şi suport electronic şi pentru fiecare arie naturală protejată solicitată, dar care îndeplinesc condiţiile impuse prin OUG nr. 1470/2013, referitoare la capacitatea tehnică, ştiinţifică şi financiară în vederea bunei administrări a ariilor naturale protejate.

Conţinutul planului de acţiune
Cei interesaţi trebuie să aibă activitate în domeniu, să aibă un plan de acţiune privind administrarea corectă a ariilor protejate, personal de specialitate şi un buget din surse proprii sau finanţări europene. Planul de acţiune trebuie să cuprindă: descrierea stării actuale a ariei protejate şi a eventualelor probleme identificate; acţiunile propuse pentru realizarea protecţiei efective (delimitare, marcaje, panouri, bariere, zone de campare, amenajări, patrulări, activităţi educaţionale, propuneri pentru mediatizare, implicare a comun ităţii locale şi a altor persoane interesate); măsuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnării ariei naturale protejate, în măsura stadiului actual de cunoaştere, cu specificarea termenelor de realizare a acestora, a resurselor umane implicate şi a celor financiare alocate; parteneri actuali, consultanţi şi colaboratori de specialitate cu anexarea parteneriatelor încheiate în acest scop; formele de vizitare practicate în prezent în aria naturală protejată şi, după caz, măsurile preconizate pentru reducerea/evitarea impactului negativ semnificativ asupra ariei naturale protejate; organizarea ştiinţifică a activităţii (modalitatea de inventariere, monitorizare şi conservare a biodiversităţii şi geodiversităţii, modul de realizare a cartării habitatelor şi distribuţiei speciilor sălbatice de floră şi faună pentru care aria a fost declarată).
De menţionat că, nu sunt eligibile să depună dosare de candidatură în vederea preluării în administrare a ariilor naturale protejate, persoanele juridice care au deținut anterior calitatea de administrator al unei arii naturale protejate și cărora li s-au reziliat contractele de administrare, pentru motivul neîndeplinirii obligațiilor contractuale din motive imputabile acestora și/sau încălcării legislației în materie penală, în condiţiile în care faptele ilegale comise sunt de natură a cauza prejudicii în aria protejată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here