Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu a găzduit, vineri, o conferinţă organizată în cadrul proiectului „Managementul integrat al ariei naturale protejate de importanţă comunitară Nordul Gorjului de Est”. Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea proiectului, dar şi proiecţii de filme despre Aria naturală protejată Nordul Gorjului de Est. Au fost diseminate informaţii specifice, punându-se accent şi pe legislaţia în domeniul conservării habitatelor, a florei şi faunei sălbatice.
Proiectul „Managementul integrat al ariei naturale protejate de importanţă comunitară Nordul Gorjului de Est” are o valoare de peste 6 milioane lei, beneficiarul său fiind o firmă din Craiova. Durata de implementare este de 32 de luni, iar obiectivul general este protecţia şi conservarea biodiversităţii din aria naturală protejată de importanţă comunitară Nordul Gorjului de Est. „Nordul Gorjului de Est este o arie de importanţă comunitară şi noi derulăm un proiect finanţat pin POS-Mediu, Axa 4 pentru protecţia mediului, prin care elaborăm Planul de management al ariei naturale protejate, cumva legea fundamentală a acestei arii, şi derulăm şi acţiuni de conştientizare şi informare a publicului. Proiectul a început în mai 2012 şi se va finaliza în mai 2014, iar elaborarea planului este în curs de dezvoltare; suntem în stadiul de monitorizare a speciilor şi habitatului, se observă starea de conservare şi urmează să luăm măsuri dacă sunt periclitate”, a menţionat Raluca Mihai, administratorul societăţii Butterfly Craiova.
Planuri măreţe
Pentru perioada următoare, beneficiarul proiectului şi-a propus să realizeze un centru de vizitare şi chiar o telegondolă. „Dorim să aplicăm pentru un centru de vizitare a ariei, în care vizitatorii să vină, să primească informaţii, să aibă la dispoziţie filme documentare; dorim să facem un circuit eco şi mai avem în discuţii şi realizarea unei telegondole; este un proiect mare, avut în discuţii cu nişte spanioli, dar nu se ştie dacă se va putea realiza. Există fonduri, dar este foarte complicat pentru că este foarte scump şi e destul de greu să-i aduni pe toţi”, confirmă Raluca Mihai. Situl Nordul Gorjului de Est are o suprafaţă de 49.160 ha, un număr de 32.300 locuitori şi se află pe teritoriul a trei judeţe: Gorj – Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Crasna, Muşeteşti, Novaci, Polovragi; Vâlcea – Mălaia, Vaideeni; Hunedoara – Petroşani. Situl se întinde pe două masive muntoase reprezentative: Munţii Parâng şi Munţii Căpăţânii şi cuprinde, parţial, bazinele hidrografice ale râurilor Gilort, Olteţ şi Galbenul. Deosebit de importante în cadrul acestui sit sunt şi două peşteri: Peştera Polovragi şi Peştera Muierilor.
Activităţi incluse în proiect
Între activităţile incluse în proiect se regăseşte şi elaborarea Planului de management integrat pentru aria naturală protejată de importanţă comunitară Nordul Gorjului de Est. De asemenea, sunt prevăzute şi activităţi de consultare, conştientizare şi informare, realizarea unei pagini de internet pentru aria naturală protejată, dar şi realizarea şi difuzarea a 4 filme documentare scurte, tip reclamă.
Au fost pregătite şi şapte acţiuni de educaţie ecologică a elevilor în şcolile din localităţile Vaideeni, Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Crasna, Muşeteşti şi Bumbeşti-Jiu şi două acţiuni de educaţie ecologică a studenţilor şi cadrelor universitare de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea