Arestări şi reţineri la UM Sadu pentru armament furat cu plasa

614

Uzina Mecanică Sadu este implicată într-un imens scandal după ce directorul său general, şeful serviciului de pază şi alţi angajaţi au fost reţinuţi luni noaptea pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că furau sau tolerau furturile de muniţie produsă aici, poliţiştii şi procurorii intervenind pentru a stopa acest fenomen. Un angajat al uzinei a fost prins în flagrant în timp ce vindea vreo 200 de cartuşe, iar ulterior au căzut mai multe capete, cercetările fiind în plină desfăşurare.

Directorul general Nicolae Dijmărescu şi şeful serviciului de pază şi administrativ al uzinei, Marius Borcan, care este şi preşedinte al PC Gorj, sunt numele cele mai grele din acest dosar instrumentat de procurorul Emil Moţa. Cei doi au fost aduşi luni seara la Parchet pentru audieri, după miezul nopţii ambii fiind duşi în arestul IPJ Gorj, la fel ca şi alte şase persoane implicate în această anchetă. Totul a pornit de la un flagrant organizat chiar de Ziua Poliţiei Române într-un local din Bumbeşti-Jiu, unde un ofiţer sub acoperire a cumpărat de la un angajat al uzinei de muniţie la fel cum ar fi luat cuie din piaţă. Cartuşele, ambalate, în număr de peste 200, au fost luate cu 300 de lei. Aceasta pare să fie cantitatea cea mai mică pentru că, anterior, ofiţerul sub acoperire mai luase vreo 7 kilograme de cartuşe pe care le plătise cu câteva sute de euro.
Aşa au intrat anchetatorii pe fir într-o poveste care a dus la efectuarea a opt reţineri. Marţi dimineaţa, în jurul orei 2.00, directorul general Nicolae Dijmărescu era ultimul dintre cei opt care era scos din sediul Parchetului şi dus în arestul IPJ Gorj. Ieri audierile au fost reluate la Parchet, iar procurorul de caz a dispus cercetarea celor mai mulţi dintre suspecţi în stare de libertate. Cinci din cei opt au interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile, acuzaţiile care li se aduc fiind de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt, şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, după cum arată Parchetul într-un comunicat de presă.

Cartuşe sub acoperire
Alături de cei doi directori, marţi au fost audiaţi la Parchet alţi şase angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu, reţinuţi anterior pentru 24 de ore, dintre aceştia pentru trei fiind luată decizia de a fi prezentaţi unei instanţe de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cei trei sunt maistrul Dumitru Borcan şi muncitorii Ion Băltăţoiu şi Ioan Zăvoianu, cel din urmă fiind reglor la secţia pirotehnice. Băltăţoiu lucrează în cadrul secţiei „Capse”, el fiind cel care a fost prins luni în flagrant în timp ce-i vindea unui ofiţer sub acoperire 200 de cartuşe de pistol mitralieră. Acesta s-a oferit să vândă cu 1000 de euro kilogramul şi o cantitate de 3 kilograme de mercur pe care o avea depozitată la locul de muncă, în cadrul Uzinei Mecanice Sadu, el fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, de nerespectarea regimului substanţelor explozive, dar şi de trafic de substanţe toxice.
Acuzaţiile ce le sunt aduse suspecţilor din acest dosar sunt extrem de grave şi le pot aduce acestora până la 25 de ani de puşcărie. Directorul general al UM Sadu a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la situaţia în care se află, însă şeful de la pază, Marius Borcan, le-a spus jurnaliştilor că se consideră nevinovat. El a menţionat că nu ştia despre furturile ce au loc în unitate şi a recunoscut că sistemul de pază este deficitar. Practic, la poarta uzinei există un singur agent de pază care, aleatoriu, face verificări personalului care păzeşte uzina, dar, de cele mai multe ori, muncitorii care scot muniţie din fabrică nu sunt dovediţi. Aşa s-a întâmplat şi acum şi aşa au reuşit anchetatorii să deschidă o anchetă despre care se va mai vorbi mult timp de acum încolo, până la pronunţarea unui verdict final în justiţie fiind cale lungă, de câţiva ani.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here