Ardeiul iute se cultivă în toate regiunile ţării noastre. Se foloseşte drept condiment şi în scopuri terapeutice. Fructele sunt bace de culoare verde, galbenă sau roşie, seminţele sunt alb-gălbui. Drept condiment, se pot folosi şi înainte de a ajunge la maturitate (proaspeţi, pentru a condimenta unele preparate culinare, după gust). În scopuri medicinale se folosesc fructele recoltate la maturitate, fără miros, cu gust iute.
Este foarte bogat în vitamina C, apoi A, Bl, B2, enzime şi multe altele. În doze mici, ajută la stabilirea unei digestii normale, iar în doze mari are acţiuni purgative. Decoctul de ardei iute este folosit pentru gargară de către cei cu corzile vocale inflamate. Sub formă de tinctură, se iau câte 10-30 de picături în ceai amar; este indicat în etilism cronic, când apare nevoia de consum de alcool. Uz extern: dureri reumatice, crampe musculare etc. Iată în continuare câteva dintre metodele de utilizare ale ardeiului iute în urma cărora starea dumneavoastră de sănătate se va ameliora considerabil.
ARDEI IUŢI CONSERVAŢI ÎN OŢET DIN VIN
Se aleg ardeii iuţi ajunşi la maturitate deplină, spălaţi, cu cozile tăiate, se pun în borcan (fără să fie apăsaţi), se toarnă peste ei oţet, iar deasupra se pun câteva felii de hrean şi o rămurică de busuioc sau cimbru. Se leagă strâns, se etichetează şi se păstrează în loc întunecos şi rece.
Sorin Milcu