Arabii de la Avi Instant, la judecată cu Direcţia lui Tomescu

331

deschidereScandalul izbucnit anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie, între Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală(DADR) Gorj, condusă de Aurel Tomescu, şi unica fabrică de producere şi furnizarea a cărnii de pui din judeţul nostru, Avi Instant SA, s-a mutat, de luna trecută, la instanţa de judecată.

Arabii de la Avi Instant au decis astfel să îşi facă dreptate, după ce instituţia gorjeană a tăiat sprijinul financiar în valoare de 4 milioane de lei pentru firma lor, la cererea directorului DADR Gorj, Aurel Tomescu, care susţine şi acum că finanţarea în cauză era ilegală. Primul termen la unul dintre cele două procese va avea loc chiar astăzi, 11 martie, la Tribunalul Gorj.

La instanţa gorjeană au fost înregistrate luna trecută două dosare în care Avi Instant SA figurează drept reclamant. Pârâţii sunt însă în ambele dosare Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, instituţie condusă de Aurel Tomescu, în timp ce în unul dintre dosare această calitatea o are şi Ministerul Agriculturii. Primul termen în dosarul “Avi Instant versus DADR Gorj” va avea loc astăzi la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Gorj, în timp ce pe al doilea dosar primul termen în faţa magistraţilor va avea loc luni. Ambele procese au la bază însă conflictul generat la DADR Gorj de Aurel Tomescu care a reclamat ajutorul financiar care trebuia acordat firmei cu sediul în Târgu-Jiu, pe motiv că această finanţare ar fi fost ilegală. “Într-o videoconferinţă l-am întrebat pe Miron Moldovan, secretarul general în Ministerul Agriculturii, dacă acordarea acestui sprijin către firma Avi Instant se încadrează în Legea 150/2003. Răspunsul celor de la minister a fost clar. De când sunt director nu am acordat niciun leu acestei societăţi pentru că nu vreau să încalc legea. Puteţi verifica faptul că şi în 2005 eu am sesizat organele competente că acordarea acestor bani este ilegală”, spunea, în noiembrie, Aurel Tomescu care făcea public, de asemenea, şi că a depus o sesizare la DNA prin care solicita procurorilor să verifice dacă Avi Instant a primit din 2005 până atunci bani, pe acea metodă, în mod legal. Tomescu îşi susţine acelaşi punct de vedere şi acum şi chiar nu pare afectat de faptul că firma a dat instituţia pe care el o conduce în judecată. “Există un dosar la DNA, ei ne-au dat acum în judecată. Nu este nicio problemă, vom vedea ce decide instanţa”, a declarat, ieri, Tomescu.

Fabrica, pe sponci

Cert este însă că Avi Instant nu a dat DADR-ul în judecată ca să se răzbune pe Aurel Tomescu al cărui demers le-a pus fabrica pe butuci, ci pentru a recupera cât mai repede banii pierduţi, firma fiind într-o situaţie financiară destul de gravă. Avi Instant este acum în reorganizare judiciară, şi parcurge paşii pe care i-a făcut nu demult şi Rostramo SA. Fabrica are însă datorii mari susţin o parte dintre furnizorii care lucrează cu unitatea, iar debitele s-au cam adunat, aducând unitatea pe marginea prăpastiei. Datorii mari se vehiculează că are fabrica, în special, la furnizorii de furaje, produse aduse din Ungaria. Apoi, să nu uităm că unitatea a fost realizată prin accesarea de fonduri europene iar o închidere a unităţii reprezintă returnarea unei sume de cel puţin 2 milioane de euro, fapt imposibil pentru patroni, cel puţin acum.

Datori şi la Direcţia Sanitar Veterinară

Avi Instant are datorii şi la Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Controlul Alimentelor Gorj, condusă de Ion Iliuţă. Directorul confirmă astfel că fabrica are probleme economice grave. “Noi le asigurăm unele servicii, adică asistenţă sanitar-veterinară, analize de laborator, dezinfecţie, pentru care societatea plăteşte. Au însă să ne achite nişte datorii de o lună şi jumătate este vorba despre vreo 400 de milioane de lei vechi. Nu ştiu exact. Aşa am realizat că societatea a dat de greu. Păcat că s-a întâmplă asta, fabrica are 200-300 de salariaţi, producea cea mai bună carcasă de pui din România, şi a făcut investiţii serioase. Nouă nu ne-au creat probleme, inclusiv atunci când i-am amendat s-au conformat şi au plătit. Trebuie să găsească dânşii o soluţie”, a declarat Iliuţă.

Probleme de management?!

Situaţia în care se găseşte acum fabrica se datorează şi unui management defectuos, spun unii dintre cei care au avut contact direct cu administratorii Avi Instant. Asta şi pentru că aceştia s-au bazat numai pe subvenţii, ei creându-şi o piaţă de desfacere a cărnii de pui mai departe de judeţul Gorj. Se aude chiar că fabrica nu a fost lipsită de câteva ţepe, care s-au lăsat cu bani încă nerecuperaţi. Din păcate, nimeni din conducerea Avi Instant Târgu-Jiu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere pertinent legat de aceste probleme.

SC Avi Instant SRL a fost înfiinţată în anul 2002. Compania a cumpărat în întregime activul fostei S.C. Avicola S.A. Târgu Jiu, unitate ce a fost lichidată. Conform legii, SC Avi Instant SRL este unicul producător de carne de pasăre din judeţul Gorj, iar producătorii de carne de pasăre zonali au un potenţial productiv sub nivelul acesteia. Obiectul principal de activitate al firmei îl reprezintă producţia şi conservarea cărnii de pasăre.

La început firma lucra numai pe sectorul de creştere a puilor de carne, materialul biologic pentru populare fiind cumpărat. În programul de dezvoltare pe termen mediu era prevăzută însă modernizarea fermelor de reproducţie a raselor grele şi a staţiei de incubaţie cu termen.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here