Aproximativ cinci mii de gorjeni, imunizaţi împotriva gripei sezoniere

212

vaccin antigripal (1)La nivelul judeţului Gorj campania de vaccinare împotriva gripei de sezon 2011-2012 este în plină desfăşurare. Până în prezent au fost imunizate aproximativ cinci mii de persoane. În continuare, cei care doresc să fie vaccinaţi se pot adresa medicilor de familie.

Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon 2011-2012 s-a dovedit a fi un succes la nivelul judeţului Gorj. Nu numai că nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, dar numărul persoanelor imunizate se ridică la câteva mii. Doar în ultima săptămână s-au vaccinat peste 400 de persoane din judeţul nostru. „Un număr de 412 persoane au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere, în ultima săptămână”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Acest număr, adăugat la cei aproximativ 4.600 de gorjeni vaccinaţi până săptămâna trecută, rezultă un total de aproximativ cinci mii al persoanelor vaccinate până în prezent.

Vaccinarea antigripală se face la cerere

Vaccinul antigripal pentru acest sezon este complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. De asemenea, trebuie precizat faptul că durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here