Aproape de verdict în dosarul fraudelor la Referendum

504

Sutele de gorjeni din Bîlteni care anul trecut au fost plimbați cu autocarele pe la București pentru a depune mărturie în dosarul în care vicepremierul Liviu Dragnea și alți peste 70 de inculpați, din care vreo 13 și din Gorj sunt acuzați de fraudarea Referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu din 2012, vor afla la sfârșitul lunii aprilie sentința pe care o va pronunța instanța în acest caz. Procesul în care au fost audiați sute de martori din Gorj înainte de sărbătorile de iarnă este acum aproape la final, asta după ce, ieri, unii dintre inculpați au spus că au de făcut declarații suplimentare. Dacă aceștia nu doreau să mai spună nimic procesul era aproape de final, vicepremierul Liviu Dragnea mărturisind că era pregătit pentru pledoaria finală.
Instanța a stabilit ca la următorul termen, de pe 22 aprilie, să îi audieze pe inculpații care vor să facă declarații suplimentare, dar și pe doi martori a căror audiere este considerată necesară pentru clarificarea unor aspecte înainte de pronunțarea unui verdict. Ca urmare, după Paști Liviu Dragnea, dar și ceilalți inculpați din dosar vor ști dacă Înalta Curte de Casație și Justiție îi găsește sau nu vinovați. Vicepremierul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Procurorii DNA susțin că Dragnea “cu ocazia organizării şi desfăşurării Referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”. În dosar sunt judecați și 74 de președinți și membrii ai unor secții de votare.
Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea Referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării, martorii audiați de la Bîlteni declarând în fața instanței că altcineva a votat pentru ei, mulți dintre ei nefiind nici măcar prezenți în țară în ziua Referendumului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.