Aproape 9000 de cazuri confirmate, Vaccinarea împotriva rujeolei, recomandată de medici

373

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până vineri este 8.937, potrivit unei informări publicate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Medicii continuă apelul către părinți în sensul imunizării copiilor.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală, informează INSP. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, se mai arată pe site-ul Institutului.
Până la sfârșitul săptămânii trecute, 8937 de cazuri de rujeolă erau confirmate la nivelul țării. Dintre acestea, 134 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână, vinerea trecută fiind raportate 8.803.
S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe, cele mai multe — 1.226 — în județul Timiș, 1.111 în Caraș-Severin și 1.014 în Arad.
Săptămâna aceasta au fost confirmate și raportate 49 de cazuri de rujeolă în județul Călărași, 43—în județul Brașov, 12—Vaslui, câte 7—în București și Teleorman, câte 3 în Dâmbovița, Covasna și Neamț, 2—Dolj și câte unul în Giurgiu, Sălaj, Hunedoara, Sibiu și Botoșani.

Vaccinarea, importantă pentru sănătatea copiilor
Medicii continuă apelul către părinți în sensul imunizării copiilor, aceasta fiind singura modalitatea de a-i proteja pe micuți.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Mobilizare exemplară la Gorj
Pe raza județului Gorj nu au existat, de la debutul epidemiei de rujeolă, probleme în ceea ce privește distribuția vaccinului ROR, existând doze suficiente pentru distribuirea lunară către medicii de familie. Există și în prezent doze suficiente pentru vaccinarea copiilor, conform calendarului de vaccinare recomandat de Ministerul Sănătății, precum și pentru recuperarea restanțierilor la vaccinarea ROR. La nivelul județului Gorj, rețeaua medicilor de familie acoperă întreg mediul urban și rural din județ, fiind 199 medici vaccinatori în contract cu DSP, astfel încât nu se pune problema lipsei accesibilității la servicii medicale.
Din fericire, în județul nostru nu s-a înregistrat niciun deces din cauza rujeolei. Există cazuri în care părinții au refuzat vaccinarea, dar în urma discuțiilor purtate de către echipele formate din: medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, mediatori școlari, lideri informali ai comunităților rome care au explicat riscurile la care se expun, aceștia s-au hotărât să-și imunizeze copiii. S-a demonstrat că munca în echipă pluridisciplinară a dat rezultate, după cum confirmă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here