Aproape 6.300 bolnavi de cancer, în Gorj

177

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai în trimestrul al doilea al acestui an, la nivelul judeţului nostru au fost diagnosticate cu cancer 231 persoane; 3.551 dintre bolnavi sunt femei, aproape o mie dintre ele având cancer la sân.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă. Statisticile arată că la nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi peste 6.300 bolnavi de cancer.

Peste 200 de cazuri noi într-un trimestru
În cel de-al doilea trimestru al acestui an, au fost diagnosticate cu cancer 231 persoane din judeţul nostru. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronhopulmonar. „În trimestrul II al acestui an au fost diagnosticate cu cancer 231 de persoane. Ca şi forme de cancer, 21 persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 16 cu cancer de col uterin, 27 cu cancer bronhopulmonar şi altele. În total, la nivelul judeţului nostru avem rămaşi în evidenţă 6.292 de bolnavi de cancer”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Fără liste de aşteptare pentru tratarea cancerului
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a reuşit să elimine listele de aşteptare pentru bolnavii de cancer. 14 gorjeni erau pe aceste liste, 11 dosare fiind acceptate, iar 3 respinse pentru că erau incomplete. „Existau 14 dosare pe lista CNAS din care 11 au fost aprobate şi 3 respinse, fiind incomplete. Aveam 60 de pacienţi în tratament, iar de la 1 octombrie sunt 71. Cât priveşte bugetul alocat în acest an, avem 6.749.000 lei, până în prezent consumându-se 3.675.790 lei”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
La ora actuală, la nivelul ţării nu mai există lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer, fapt confirmat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Aprobarea de la Bucureşti pentru medicamente scumpe venea, de multe ori, după luni de zile. Toate dosarele care corespundeau criteriilor au fost aprobate luna trecută. Numărul celor care primesc tratament oncologic rambursat de CNAS depăşeşte o sută de mii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here