Aproape 50.000 de persoane din județul nostru suferă de boli hipertensive

1500

În județul Gorj, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP), există peste 49.000 de persoane diagnosticate cu boli hipertensive. Medicii spun că tensiunea poate fi periculoasă dacă este mare, dar în egală măsură, poate fi dăunătoare și dacă este mică.

De la an la an creşte numărul persoanelor diagnosticate cu boli hipertensive. La ora actuală, în evidenţele medicilor gorjeni sunt nu mai puţin de 49.034  cazuri. “Pe parcursul trimestrului III al anului 2017, 705 gorjeni au fost diagnosticați cu boli hipertensive, 229 ieșind din evidențele medicilor. La finalul trimestrului, 47.729 de cazuri au rămas în evidenţe. În primul trimestru al anului 2018, au fost confirmate încă 650 de cazuri, la finalul trimestrului rămânând în evidenţe 49.034 cazuri”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Hipertensiunea este o boală circulatorie în care sângele circulă cu viteză și exercită o presiune atât de mare încât pereții arterelor au de suferit, iar, pe termen lung, acest lucru poate conduce la afectarea mai multor organe: rinichi, creier, inimă, iar persoanele afectate pot risca infarct și atac vascular.

Hipertensiunea poate provoca boli severe
Tensiunea poate fi periculoasă dacă este mare, dar în egală măsură, poate fi dăunătoare și dacă este mică. Atunci când tensiunea nu este echilibrată, celulele albe, limfocitele și anticorpii, care fac parte din sistemul nostru imunitar, nu sunt distribuiți uniform în corp și apar îmbolnăviri mai dese. Datorită faptului că sângele poartă prin corp și celule stem, care ajută organismul să se regenereze atunci când se produc deteriorări la nivelul anumitor țesuturi, o tensiune optimă este implicată și în vindecarea și păstrarea sănătății organismului. Dacă există dezechilibre la nivelul tensiunii arteriale, adică tulburări ale circulației sângelui, toate aceste roluri pe care sângele le împlinește în organism, sunt tulburate și au consecințe care, în timp, conduc la probleme serioase de sănătate.

Hipertensiunea poate provoca deteriorări ale organelor și boli severe precum insuficiență renală, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, atac vascular cerebral.
Minodora Sucea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here