Aproape 5.800 de gorjeni suferă de cancer

132

dsp facuta de mineMii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai în primul trimestru al acestui an, la nivelul judeţului nostru au fost diagnosticate cu cancer 207 persoane, 88 dintre acestea provenind din mediul urban.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă. Statisticile arată că la nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi 5.797 bolnavi de cancer.

Peste 200 de cazuri noi, în 2012

În primul trimestru al acestui an, au fost diagnosticate cu cancer 207 persoane din judeţul nostru. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronho – pulmonar. „În trimestrul I al acestui an au fost diagnosticate cu cancer 207 de persoane, 88 fiind din mediul urban şi 119 din mediul rural. Ca şi forme de cancer, 20 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 11 cu cancer de col uterin, 17 cu cancer bronho-pulmonar, cinci cu cancer de stomac şi altele. În total, la nivelul judeţului nostru avem rămaşi în evidenţă 5.797 de bolnavi de cancer”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Spitalul Judeţean are medicamente pentru cancer

La nivel naţional s-a creat aproape o isterie în privinţa medicamentelor pentru tratarea cancerului. Bolnavii de cancer internaţi la Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu trebuie să-şi facă probleme, reprezentanţii unităţii spunând că stocul de medicamente oncologice este asigurat. „Deocamdată, criza de medicamente oncologice nu ne afectează. Avem stocul asigurat, dar nu putem spune pe ce perioadă. În cazul în care stocul se va epuiza vom căuta soluţii pentru rezolvarea situaţiei”, a precizat Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Chiar dacă există medicamente pentru tratarea cancerului, nu trebuie uitat faptul că nenumărate persoane îşi pierd viaţa din cauza acestei boli. Statisticile DSP Gorj realizate în baza raportărilor medicilor de familie din teritoriu, arată că în primul trimestru al anului în curs, 105 bolnavi de cancer din judeţul nostru au decedat.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here