Aproape 5.000 de gorjeni au depus la APIA cererile unice de plată

389

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) continuă campania de primire a cererilor unice de plată pentru anului 2021. Astfel, în perioada 1 martie – 26 martie 2021, la nivel național, s-au primit un număr de 255.776 cereri pentru o suprafață de 1.259.492,95 hectare.

,,Întrucât siguranța în contextul pandemiei COVID-19 este foarte importantă pentru instituția noastră, fermierii pot să-și înregistreze cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la centrele județene/locale APIA. Reamintim că se va completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
Campania de depunere a cererilor unice de plată se va încheia la data de 17 mai 2021, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 46/01.03.2021 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2021. Completarea cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA-Online, http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență”, a transmis conducerea APIA.

4.962 de cereri, depuse la Gorj
Conform situației publicate de APIA Central, în perioada 1-26 martie, la nivelul APIA Gorj s-au primit 4.962 de cereri unice de plată pentru o suprafață aferentă de 13.083, 78 hectare.
Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA de care aparțin fermierii. ,,Atragem atenția ca înainte de semnarea cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să se verifice încă o dată datele înscrise și documentația depusă! Reamintim că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic”, a transmis conducerea APIA Gorj. Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente campaniei 2021, au obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here